Δίκη «17Ν» : «Πραγματικοί τρομοκράτες οι Σ. Ξηρός, Δ. Κουφοντίνας, Π. Τσελέντης»

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 13:28
A- A A+

Πραγματικούς τρομοκράτες, χαρακτήρισε στην αγόρευσή του, ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, τον Σάββα Ξηρό, τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Πάτροκλο Τσελέντη, στον οποίο, όμως, ζήτησε να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο κ. Κατσαντώνης υποστήριξε, ότι, μόνο αυτοί οι τρεις κατηγορούμενοι δικαιούνται την ονομασία του τρομοκράτη, αποκαλώντας τους χειρότερους δολοφόνους από τους υπόλοιπους. Ωστόσο, ο κ. Κατσαντώνης, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν συμμετείχε στην οργάνωση η Αγγελική Σωτηροπούλου, ζητώντας από τους δικαστές να θυμηθούν ότι έχει και ένα παιδί.

Επίσης, αμφισβήτησε την ειλικρινή μεταμέλεια του Κώστα Τέλιου, για τον οποίο είπε, ότι, εάν είχε αληθινά συγκλονιστεί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν, θα έπρεπε αμέσως να ειδοποιήσει τις αρχές.

Αναφερόμενος ο κ. Κατσαντώνης στον Γιάννη Σερίφη, είπε : «Τον έχει κρίνει η δικαιοσύνη. Θα τον κρίνετε και εσείς τώρα».

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής χαρακτήρισε «σατανόδουλο» τον Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ για τον Σάββα έκανε λόγο για τραγωδία, αφού, όπως είπε, του δόθηκε ευκαιρία να μετανοήσει πραγματικά, μιλώντας στον εφέτη-ανακριτή και να μετανοήσει εξίσου ειλικρινά όταν άκουσε τη φωνή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κ. Κατσαντώνης κατηγόρησε για δειλία τα φερόμενα ως μέλη της «17 Νοέμβρη» και κυρίως τον Βασίλη Τζωρτζάτο, ενώ για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τόνισε, ότι έχασε το στοίχημα που είχε βάλει πως στην απολογία του θα σταθεί μπροστά στους δικαστές και θα πει ότι αυτός είναι ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, το μεγάλο μειονέκτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι, πως ερωτεύτηκε και έκανε παιδί. Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής υποστήριξε, επίσης, ότι δεν υπήρχαν γυναίκες στην οργάνωση και είπε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ο εκτελεστικός πυρήνας της οργάνωσης.

Κάλεσε επίσης τον Πάτροκλο Τσελέντη να γράψει ένα βιβλίο για τη «17 Νοέμβρη», τονίζοντας ότι το οφείλει στον εαυτό του, στην κοινωνία, στη δικαιοσύνη, σε όλους εμάς.

Στη συνέχεια, αγόρευσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για τις υποθέσεις των δολοφονιών των επιχειρηματιών Αλέξανδρο Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου και την επίθεση σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη», οργάνωση ατομικής τρομοκρατίας, συμμορία τρόμου και φόβου, που με την υπεροψία του αλώβητου σκόρπιζε επί 27 χρόνια το θάνατο και την οδύνη.

Ο κ. Λυκουρέζος αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα ότι η οργάνωση αποτελούσε κομμάτι της Επαναστατικής Αριστεράς, λέγοντας «αν έχετε το Θεό σας! Εχετε δει ποτέ τόσο θράσος ιστορικής κακοποίησης;».

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής υποστήριξε ότι τα μέλη της «17 Νοέμβρη» είναι επαγγελματίες δολοφόνοι και ληστές, που δημιούργησαν έναν εφιάλτη. Ο κ. Λυκουρέζος κάλεσε επίσης τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να πει την αλήθεια.

«Ομολογείστε δειλέ κύριε Γιωτόπουλε», του είπε, ενώ χαρακτήρισε τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, και Βασίλη Τζωρτζάτο αρχιερείς της κατάδοσης.

Τέλος ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλιο και Σωτήρη Κονδύλη.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή