Ασθένεια της παγκοσμιοποίησης

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 15:26

A- A A+

Χθες επανήλθε στο προσκήνιο ο ιός SARS. Το πρώτο θύμα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ένας 27χρονος φοιτητής ιατρικής από τη Σιγκαπούρη, προσεβλήθη πιθανότατα στο εργαστήριο όπου εργαζόταν και το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη θανατηφόρα νόσο.

Αν και το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης χαρακτήρισε το περιστατικό μεμονωμένο, η επανεμφάνιση του ιού έθεσε σε επιφυλακή τις χώρες της Ασίας, εν όψει πιθανού νέου κύκλου κρουσμάτων το χειμώνα.

Σε ένα από τα βιβλία της, η Σούζαν Σόνταγκ γράφει ότι οι ασθένειες κάθε εποχής έχουν διαφορετικό μεταφορικό περιεχόμενο: η φυματίωση παραπέμπει στη ρομαντική εικόνα του θανάτου κατά τον 19ο αιώνα, ο καρκίνος αποτελεί την επονείδιστη εικόνα του θανάτου κατά τον 20ό αιώνα, όπως εκφράστηκε στη συνέχεια με το AIDS.

Η άτυπη πνευμονία (SARS) αποτελεί ίσως τη μεταφορά της παγκοσμιοποίησης: ξεκίνησε από την Απω Ανατολή, αποτυπώνοντας την εντατικοποίηση των ανθρωπίνων συναλλαγών. Ετσι, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Σανγκάη, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή