Τη συνεννόηση επιδιώκει η Γερμανία στο θέμα του Ιράκ

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 09:53
A- A A+

«Εδαφος συνεννόησης», αναφορικά με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, θα επιδιώξει η Γερμανία, η οποία ενδέχεται να απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών και σε ορισμένα σημεία ελπίζουμε σε μιά κίνηση και από την άλλη πλευρά», επεσήμανε ο Σρέντερ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, συμπληρώνοντας, ότι : «υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για να πούμε ναί σε μιά απόφαση, εκτός κι αν καταλήξουμε στην αποχή».

Η Γερμανία, που είναι την τρέχουσα περίοδο δεν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά χθες ο καγκελάριος Σρέντερ σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπους στη Νέα Υόρκη, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της σταθερότητας στο Ιράκ.

Στη συνέντευξή του στο PBS, ο Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδέα «του προληπτικού πολέμου», που επικαλέστηκαν οι Αμερικανοί για να δικαιολογήσουν την επέμβαση στο Ιράκ.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να δεχτούμε την άποψη ότι ένα κράτος μπορεί να αποφασίζει μόνο του εάν μπορεί να εξαπολύσει ένα προληπτικό πλήγμα», επεσήμανε ο Σρέντερ και προσθεσε : «Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ και θεωρώ πολύ σημαντικό να μην παραβιάζουμε τις αρχές του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή