Αντιδρούν οι ΗΠΑ στο διορισμό αξιωματούχου από το βούλγαρο πρωθυπουργό

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2003 16:10
A- A A+

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στο διορισμό στρατηγού Ασπαχούροφ, ενός πρώην αξιωματούχου των κομμουνιστικών υπηρεσιών πληροφοριών, στο πολιτικό γραφείο του βούλγαρου πρωθυπουργού, ενώ η Βουλγαρία ετοιμάζεται να μπει στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες Troud και 24 tchassa, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σόφια, Τζέιμς Πάρντιου, δηλώνει πως ο ανακοινωθείς διορισμός του στρατηγού Μπρίγκο Ασπαρούχοφ αποτελεί πλήγμα για το κύρος της Βουλγαρίας ως μελλοντικού μέλους του ΝΑΤΟ. Ο πρέσβης Πάρντιου συνιστά στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σιμεόν Σάξ Κόμπουργκ Γκότα «να έχει διαβουλεύσεις με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ πριν πάρει μια απόφαση (...) που αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Σήμερα στο κοινοβούλιο η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UFD,συντηρητικοί) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα». «Η Βουλγαρία κινδυνεύει να απομονωθεί από τους μελλοντικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αν επικυρωθεί ο διορισμός του στρατηγού Ασπαρούχοφ» εκτιμά η UFD.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιεί κανείς τους ανθρώπους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντίμιταρ Τσόνεφ δήλωσε ότι, δεδομένων των αμερικανικών αντιδράσεων, δεν είναι πια βέβαιος ο διορισμός του στρατηγού Ασπαχούροφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή