«Παράνομη κράτηση 700 ανταρτών» παραδέχεται το Πακιστάν

Φόβοι για αυτονόμηση των μυστικών υπηρεσιών από την κεντρική εξουσία
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 17:03
REUTERS/NASEER AHMED

Η ένοπλη αντιπαράθεση και οι βομβιστικές ενέργειες συνταράσσουν συχνά το τμήμα του Πακιστάν το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν. (φωτ. αρχείου)

A- A A+

Οι αρχές του Πακιστάν αναγνώρισαν επισήμως ότι 700 ύποπτοι για συμμετοχή σε ένοπλες ομάδες τελούν υπό κράτηση, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται για τις συλλήψεις, στην επαρχία του Βαζιριστάν.

Ο γενικός εισαγγελέας Ιρφάν Καντίρ δήλωσε ότι οι ύποπτοι βρίσκονται σε κέντρα κράτησης κοντά στα αφγανικά σύνορα, σε περιοχές οι οποίες ταλαιπωρούνται από διαμάχες μεταξύ των φυλών.

Ο Καντίρ έκανε λόγο για μία κατάσταση η οποία προσιδιάζει σε πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι οι ύποπτοι θα κρατηθούν «μέχρι να ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βαζιριστάν».

Η παραδοχή έγινε στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επτά υπόπτους οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι το 2010, ωστόσο στη συνέχεια συνελήφθησαν εκ νέου από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η υπόθεση θεωρείται ενδεικτική του προβληματισμού των αρχών του Πακιστάν για πιθανές παράνομες πράξεις και για μια σχετική «αυτονόμηση» της υπηρεσίας πληροφοριών ISI.

Άγνωστο παραμένει από πότε κρατούνται οι ύποπτοι, όπως και το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσής τους στο εγγύς μέλλον.

Πρέπει να δικασθούν σύμφωνα με το νόμο και δεν μπορούμε να τους κρατούμε παράνομα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν  Μουχάμαντ Τσόντρι.

Το δικαστήριο διέταξε την δημιουργία λεπτομερών φακέλων και αναφορών σε ατομική βάση, με στα στοιχεία τα οποία υπάρχουν για κάθε ύποπτο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή