Απέκρουσε τις κατηγορίες ο Λευκός Οίκος, για διαρροή στα μέσα ενημέρωσης, του ονόματος μιας μυστικής πράκτορος της CIA, για να εκδικηθεί τον σύζυγό της, πρώην διπλωμάτη, που είχε αντιταχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους, στο Ιράκ.
«Δεν έχουμε κάποιες πληροφορίες, όπως αυτές που αναγράφονται στον Τύπο, που να εμπλέκουν τον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Σκοτ ΜακΛέλαν. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πάντως, ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με τις ανακρίσεις που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ΜακΛέλαν τόνισε μάλιστα ότι ο Λευκός Οίκος θα διαθέσει στους ανακριτές οποιεσδήποτε πληροφορίες, ακόμη και απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες.
«H Washington Post», αποκάλυψε χθες ότι ο Λευκός Οίκος διέρρευσε το όνομα της Βάλερι Πλέιμ, πράκτoρος της CIA, σε μία προσπάθεια να εκδικηθεί τον σύζυγο της Τζότζεφ Γουίλσον, πρώην διπλωμάτη, που είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Μπους ότι διόγκωσε τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.
Ο Γουίλσον είχε αναλάβει από την CIA να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τον Νίγηρα και αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν σχετικές αποδείξεις.
Ο Γουίλσον έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών του αντικρούοντας τις απόψεις της κυβέρνησης Μπους και για να τον εκδικηθεί ο Λευκός Οίκος φέρεται να διέρρευσε σε δημοσιογράφους ότι η γυναίκα του Γουίλσον είναι πράκτορας της CΙΑ.
H διαρροή ονόματος πράκτoρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιων αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 14 Ιουλίου ο δημοσιογράφος της «Washington Post», είχε γράψει χαρακτηριστικά ότι «ο Γουίλσον δεν είναι πρλακτορας της CIA ,αλλά η σύζυγός του, Βάλερι Πλέιμ, που είναι και ειδικός στα όπλα μαζικής καταστροφής».
Μετά τον πόλεμο, ο Γουίλσον κατηγόρησε το Λευκό Οίκο, ότι διόγκωσε την ιρακινή απειλή για να δικαιολογήσει την κήρυξη του πολέμου. Το νέο σκάνδαλο αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση τον Τζωρτζ Μπους. Πολλοί αναλυτές παρομοιάζουν μάλιστα το νέο σκάνδαλο με την υπόθεση Ντέιβιντ Κέλι στη Βρετανία, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, διέταξε ήδη ανακρίσεις για την διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιμ. Οι Δημοκρατικοί αξιώνουν όμως από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, να διορίσει ανεξάρτητο εισαγγελέα για να ερευνήσει τις διαρροές και που δεν θα εξαρτάται από τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ.