Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο επιθυμεί να κατασκευάσει η Βουλγαρία

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 13:33
A- A A+

Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προτίθεται να κατασκευάσει η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως ματαδίδει το BBC.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Σλάβτσο Νέικοφ, γνωστοποίησε την πρόθεση της χώρας του να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιτρέψει την λειτουργία του επισφαλούς πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι και μετά το 2006.

Πριν από μερικές μέρες ο κ. Νέικοφ είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολιγωρία στο θέμα αξιολόγησης του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει στη Βουλγαρία τον Οκτώβριο ειδική ομάδα αξιολόγησης, ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η σύσταση αυτής της ειδικής ομάδας, ενώ εκκρεμεί επίσης ο προσδιορισμός των στόχων και της μεθοδολογίας της έρευνας.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, την διενέργεια της διαδικασίας αξιολόγησης έχει ζητήσει η ίδια η Σόφια προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε περίπτωση που οι μονάδες 3 και 4 του αντιδραστήρα κριθούν ακατάλληλες και πρέπει να κλείσουν το 2006, η Βουλγαρία θα πρέπει να λάβει ως αποζημίωση 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή