Έτοιμη για την κατασκευή πυρηνικών όπλων η Πιονγιάνγκ

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 13:00
A- A A+

«Η Βόρειος Κορέα ολοκλήρωσε με επιτυχία την επεξεργασία 8.000 πυρηνικών ράβδων» οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή έξι πυρηνικών βομβών ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βορείου Κορέας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ προβαίνει δημοσίως σε τέτοιες δηλώσεις.

Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τσόε Σου Χον, ο οποίος ανακοίνωσε μάλιστα ότι η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να ενισχύσει την άμυνά της καθώς η Πιονγιάνγκ δεν έχει άλλη επιλογή δεδομένης της πυρηνικής απειλής από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν στη Βόρειο Κορέα, οι οποίες είχαν κλείσει έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ το 1994, άρχισαν πρόσφατα να λειτουργούν και πάλι.

Όπως μεταδίδει το ΒΒC, η επεξεργασία των πυρηνικών ράβδων θα δώσει τη δυνατότητα στη Βόρειο Κορέα να αποσπάσει από αυτές πλουτόνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι αρχικώς η επεξεργασία των πυρηνικών ράβδων γινόταν για «ειρηνικούς σκοπούς», αλλά μετά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών η Πιονγιάνγκ αναγκάστηκε να τη χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση της άμυνάς της.

Ωστόσο, ο κ. Τσόε δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να μεταφέρει την τεχνολογία πυρηνικών όπλων σε άλλες χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή