Περιμένοντας το Νόμπελ... δικαιώθηκε

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 16:25

A- A A+

Ο Τζον Μάξγουελ Κούτσι έσπασε την παράδοση του «αιώνιου φαβορί» για το Νόμπελ, που όμως πάντοτε κατέληγε σε κάποιον άλλο. Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1,3 εκατ. δολάρια), απονέμεται στον νοτιοαφρικανό συγγραφέα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Σουηδική Ακαδημία.

«Τα μυθιστορήματα του Κούτσι χαρακτηρίζονται από την δεξιοτεχνική τους σύνθεση, τους ευρηματικούς διαλόγους τους και την αναλυτική τους στιλπνότητα», τονίζει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

Γεννημένος στην Πόλη του Ακρωτηρίου το 1940, ο Κούτσι ξεκίνησε τη συγγραφική σταδιοδρομία του το 1974, και κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση το 1980 με το έργο του «Περιμένοντας τους Βαρβάρους». Εχει τιμηθεί επίσης με το σημαντικό αγγλικό Βραβείο Μπούκερ το 1983, για το μυθιστόρημά του «Βίος και Πολιτεία του Mάικλ K», ενώ ξεχωρίζουν και η «Ατίμωση» «Ο άρχοντας της Πετρούπολης», και «Στην καρδιά της χώρας» Το έργο του είναι φορτισμένο με τις ιδέες και τις συμπεριφορές που απορρέουν από το απαρτχάιντ, μία έννοια που στα βιβλία του παύει να είναι φαινόμενο μίας τοπικής κοινωνίας, αλλά αποκτά οικουμενική διάσταση.

«Μία εντατική ανάγνωση αφήνει να διαγραφούν, ως επαναλαμβανόμενη στρατηγική, ο κλυδωνισμός των χαρακτήρων του σε μία δίνη, εμπειρία που ο συγγραφέας κρίνει απαραίτητη για την λύτρωσή τους. Τους ήρωές του διατρέχει η επιθυμία της απώλειας, όμως, με κάποιο παράδοξο τρόπο, αναλαμβάνουν δυνάμεις απεκδυόμενοι κάθε εξωτερική αξιοπρέπεια», τονίζει η Ακαδημία.

Ο Κούτσι είναι ο δεύτερος νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, έπειτα από τη Ναντίν Γκόρντιμερ, το 1991.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή