Στο μέτρο της επίταξης προχωρά η κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη απεργία στο μετρό, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μάλιστα αυστηρό μήνυμα προς τους απεργούς εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς. «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις, δεδομένου ότι ο λαός έχει κάνει θυσίες. «Ας το καταλάβουν όλοι: τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες», κατέληξε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από τη πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη ερισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, ούτε να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια δήθεν καλής θέλησης», είπε όσον αφορά την πρόταση των απεργών να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις αν παραμείνει σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης», ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, γνωστοποιώντας ότι η σχετική εισήγησή του έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό.
«Παράλληλα», πρόσθεσε, «η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο με τις έρευνες που κάνει ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και ως προς την περιφρόνηση των αποφάσεων των δικαστηρίων».
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ταλαιπωρία των πολιτών σήμερα θα τελειώσει, είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επαναναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.
«Η λέξη επίταξη είναι χούντα, ας έρθουν να μας πάρουν», απάντησε
ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Αντώνης Σταματόπουλος και ζήτησε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.
«Η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση», υποστηριξε, «... ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».
Οχυρωμένοι οι απεργοί
Μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί επιστράτευσης των απεργών και επίταξης των μέσων, οι εργαζόμενοι έβγαλαν από τον χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια τα ΙΧ τους, οχυρώθηκαν μέσα έκλεισαν την πύλη και πίσω της τοποθέτησαν δύο ανυψωτικά μηχανήματα. Το απόγευμα το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Πάντως, λίγο αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης, με τα σχετικά χαρτιά να έχουν σταλεί στα Αστυνομικά Τμήματα. Παράλληλα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς. Η κ. Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις και ζητά η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
NAFTEMPORIKI.GR/ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ
Στα Σεπόλια έφθασε λίγο μετά τις 15.00 αντιπροσωπεία του
ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και τον Δημήτρη Στρατούλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «μέτρα στρατιωτικού και όχι πολιτικού τύπου» και υποστήριξε ότι «ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι το σινικό τείχος πάνω στο οποίο μπορεί να σπάσει η ορμή των κυβερνητικών πολιτικών επιστρατεύσεων των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις υπηρετεί».
Πορεία προς το κεντρικό αμαξοστάσιο στα Σεπόλια διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, όπου λίγο μετά τις 20.00 μετέβη και
η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Δεν ισχύει τίποτα από αυτά που δήλωσε ο Πρωθυπουργός» δήλωσε η κ. Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για εμπρηστικό κάλεσμα από την πλευρά του κ. Σαμαρά. «Στο λαό ανήκουν τα πάντα, ό,τι υπάρχει πάνω σ' αυτό τον τόπο και έχει παραχθεί, τα εργοστάσια, τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας «όμως οι εργαζόμενοι είναι εντελώς αποξενωμένοι απ' όλα αυτά, δεν αναγνωρίζουν ούτε το μόχθο τους, ούτε το δίκιο τους και αυτοί κυριολεκτικά τα πουλάνε και πάνω απ' όλα πουλάνε σαν εμπόρευμα την εργατική δύναμη».
«Καλούμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό, στα μέσα συγκοινωνίας και παντού» συμπλήρωσε.
Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κατάληξη στο ίδιο σημείο πραγματοποίησαν το απόγευμα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς του μετρό της Αθήνας. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο μέτρο της επίταξης των εργαζομένων και την συμπαράσταση τους στους απεργούς.
«Μπλακ άουτ» στις συγκοινωνίες
Με χειρόφρενο απαντούν στην επίταξη Προ των πυλών είναι, πλέον, το ενδεχόμενο για αυριανό μπλακ αουτ σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη. Βουλευτές, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκπρόσωποι συνδικάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων,πήγαν στο αμαξοστασίο του Μετρό στα Σεπόλια και εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στους απεργούς που έχουν οχυρωθεί στο χώρο.
Εκτός από τους απεργούς του Μετρό, που ανακοίνωσαν και νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, την ίδια στάση θα κρατήσουν αύριο και οι εργαζόμενοι στα
λεωφορεία και τα
τρόλεϊ ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις.
Χωρίς ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει την Παρασκευή η Αθήνα, καθώς τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Τραμ καθώς επίσης και τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής και Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά.
Την Παρασκευή ακινητοποιείται και ο προαστιακός, οι εργαζόμενοι του οποίου μάλιστα, κάνοντας λόγο για φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες για όσο χρειαστεί.
Παράλληλα, η
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του
ΟΣΕ, της
ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηξη ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.
Αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ
Την ίδια ώρα, αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με την οποία στρέφεται κατά των επτά Σωματείων εργαζομένων του Μετρό ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του «Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» οι οποίοι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι η απόφαση για επιστράτευση των απεργών δεν τους γνωστοποιήθηκε μέχρι και την εκφώνηση της υπόθεσης.
Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολιάζουν κύκλοι του
ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση των απεργών, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.
Νωρίτερα, μιλώντας στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ στην Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του κινήματος, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη κοινωνικά» την απεργία, προσθέτοντας πως είναι «πρόκληση» το να «φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να αυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες». Επιπλέον έκανε λόγο για αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της εποχής, ούτε με εκείνη του ΠΑΣΟΚ για το τί σημαίνει κοινωνική ευθύνη.
Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ
Την αντίθεσή της στο μέτρο της επιτάξης εξέφρασε η
ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης» που δεν τη βρίσκει σύμφωνη.
«Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ: «Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο χακί»
Για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα, μίλησε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.
Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους, παρατήρησε, για να επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ΣΣΕ.
Σύμφωνα με το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα «μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».
Ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο μετρό προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες, απηύθυνε η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.
«Προειδοποιήσαμε ότι θα κάνουν ότι μπορούν, ακόμη και το να χτυπήσουν εργαζόμενους, προκειμένου να φύγει από πρώτο θέμα το θέμα του κ. Γεωργίου και της παραποίησης των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που οδήγησε στην υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την οικονομική καταστροφή της χώρας μας», παρατήρησε η κ. Μακρή.
ΚΚΕ: Πράξη ωμού αυταρχισμού
«Πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης.
Καλεί επίσης τον όλο τον λαό «να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».
Δράση: Η κυβέρνηση γελοιοποιεί τη νομιμότητα
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση απέναντι στους παράνομους "ασθενείς-αδειούχους-απεργούς" του Μετρό, επέλεξε, προχωρώντας στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών, να δράσει "εξόχως" παράνομα» σημειώνει η Δράση, επισημαίνοντας πως «η επίταξη υπηρεσιών αποτελεί κατ' ουσίαν παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας (υπ’ αριθ. 29 Δ.Σ.E. του 1930 περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, υπ’ αριθ. 105 Δ.Σ.E. περί καταργήσεως της αναγκαστικής Εργασίας του 1957 κ.λπ.)».
Σύμφωνα με τη Δράση, «η κυβέρνηση προτίμησε την παρανομία αντί θαρραλέα και έντιμα να προχωρήσει στην εφαρμογή του Συντάγματος και του Νόμου δηλαδή,
α) Να εφαρμόσει το άρθρο 14 § 10 περίπτ. ε' Ν. 1264/1982 που ορίζει ότι οι συνδικαλιστές απολύονται "όταν εξακολουθούν να συμμετέχουν σε απεργία που κρίθηκε με δικαστική απόφαση μη νόμιμη ή καταχρηστική"
β) Να καταθέσει αγωγές αποζημίωσης κατά των συνδικαλιστικών φορέων που παρανόμως απεργούν και κατά των ίδιων των συνδικαλιστών ζητώντας την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Μετρό από την 8ήμερη παράνομη απεργία καθώς η εταιρεία χάνει κάτι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξαιτίας δικαστικώς αναγνωρισμένης παράνομης πράξης τους!
γ) Να στραφεί κατά της διοίκησης του Μετρό αστικά και ποινικά : 1) Γιατί καθυστέρησε να προσφύγει έγκαιρα δικαστικώς για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, 2) Γιατί συνήργησε με πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων της στην κατασκευή "απεργών-μαϊμού", ώστε η συντριπτική πλειοψηφία τους να αμείβεται (εδώ προκύπτει και αδίκημα απάτης), 3. Γιατί ήδη δεν έχει, ως όφειλε, προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την απόλυση των παρανομούντων συνδικαλιστών και την κατάθεση κατ' αυτών αγωγών αποζημίωσης.
δ) Να έχει ήδη ενημερώσει τους "απεργούς" ότι έχουν χάσει 8 ημέρες άδειας με αποδοχές, δεδομένου ότι οι ημέρες συμμετοχής σε παράνομη απεργία αφαιρούνται από την ετήσια άδεια».
Το θέμα τέθηκε λίγο αργότερα και στη Βουλή: «Η κυβέρνηση οφείλει να προσπαθήσει μια αποκατάσταση της ομαλότητας γιατί η Δημοκρατία δεν είναι παράλυτη. Κανείς δεν μπορεί να μετατρέπει την ιδιότητα του εργαζομένου σε αυτή του ιδιοκτήτη οποιασδήποτε δημόσιας περιουσίας, να την εξουσιάζει, να τη μεταχειρίζεται όπως κρίνει και να τη στρέφει εναντίον της κοινωνίας» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφορικά με την επίταξη στο Μετρό, που έθεσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ο Π. Κουρουμπλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «απαράδεκτο από κάθε άποψη» μέσο, το οποίο απειλεί να επιβάλει μια λογική πυγμής στην άσκηση πολιτικής. Καταδικάζοντας «αυτές τις ενέργειες» είπε ότι «θυμίζουν άλλες εποχές» ενώ υποστήριξε πως «για ό,τι ακολουθήσει θα φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση» εκτιμώντας πως «τέτοιες αποφάσεις δεν οδήγησαν ποτέ σε ήρεμο ξέφωτο».
«Για όγδοη μέρα με το μετρό κλειστό, η πόλη τελεί σε απόλυτη ασφυξία. Δεν γίνεται να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση να μην κάνει κάτι» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία διερωτήθηκε: «Σε ποιον ανήκει το μετρό; Στους εργαζομένους ή στους χρήστες; Ποιοι έδωσαν τα λεφτά για να γίνει; Ποιος πληρώνει τους φόρους για το Μετρό και δεν έχει τις παροχές;».
Από το ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για «συνδικαλιστική πρακτική που καθιστά όμηρο την κοινωνία και δεν τιμά το ίδιο το συνδικάτο και τους ίδιους τους συνδικαλιστικούς αγώνες». Αναφερόμενη στον κ. Κουρουμπλή, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε: «Εμείς αυτές τις πρακτικές τις καταδικάζουμε. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να είναι στον διάλογο και όχι ταμπουρωμένοι».
«Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση για να επιτάξει τους εργαζόμενους στις επιλογές της. Η απόφαση αυτή δείχνει τον αυταρχισμό της. Είναι μια απόφαση που υλοποιείται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει την κατάργηση των ΣΣΕ…» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Απόσυρση του μέτρου ζητεί η ΓΣΕΕ
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, ώστε να αναζητηθεί λύση μέσα από διάλογο, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων», υπογράμμισε.
ΑΔΕΔΥ: Πραξικοπηματική απόφαση
«Πραξικοπηματική και πρωτόγνωρη για τη δημοκρατική μεταπολιτευτική περίοδο» χαρακτήρισε η ΑΔΕΔΥ την απόφαση για την επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς.
«Το μέτρο της επίταξης για να αντιμετωπισθούν οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην περαιτέρω -δραματική- μείωση των αποδοχών τους, όταν μάλιστα οι εργαζόμενοι είχαν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης, γυρίζει την πολιτική ζωή της χώρας σε περιόδους κοινοβουλευτικής ανωμαλίας», σχολίασε η ΑΔΕΔΥ.
Τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια «εκτροπής στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ» η δυναμική παρουσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι δεδομένη.
Στήριξη των απεργών από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Tη στήριξή της στους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας την άμεση ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσης και την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως της κυβερνητικής απόφασης «προηγήθηκε ένα όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας με στόχο τη διάλυση ενός ακόμη δημόσιου αγαθού, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ακολουθώντας την ίδια διαλυτική πρακτική που εφαρμόζουν στην υγεία και την παιδεία».
Η ΟΕΝΓΕ «πιστεύει πως παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα ελάχιστα, όπως προκύπτουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».
... τους εργαζομένους στα ΕΛΤΑ
Στην αυριανή τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από τις 12:00 έως και τις 16:00, θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών σημειώνει πως στηρίζει τον αγώνα και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα κάνει λόγο για ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, εδώ και πολύ καιρό, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων.
Με αφορμή την κήρυξη της επίταξης, η Ομοσπονδία αναφέρει πως τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν επιλύονται με αντιδημοκρατικές πρακτικές που μεταφράζονται σε επιτάξεις, σε απολύσεις, σε κινδυνολογία, σε κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, σε κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η κυβέρνηση, καταλήγει, παραβιάζει κατάφορα κάθε αρχή δικαίου και τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών αυτής της χώρας.
... και τους δικαστικούς υπαλλήλους
«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ποινικοποίηση του αγώνα κάποιων εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές των Μνημονίων και της εξαθλίωσης» επισημαίνει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως στηρίζει «ηθικά και συνδικαλιστικά τους απεργούς του Μετρό της Αθήνας και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε πολιτικές στρατιωτικού νόμου και επιστρατεύσεων».
Ακόμη, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «ο αγώνας για αξιοπρέπεια στην εργασία και τη διαβίωση δεν μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά ή ποινικά» και καταλήγει: «Μπορεί να έχουμε τις ενστάσεις μας για την ταλαιπωρία εργαζομένων από την έλλειψη μέσων μεταφοράς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ποινικοποίηση του αγώνα κάποιων εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και της εξαθλίωσης».
Τι προβλέπει ο νόμος για την επίταξη
Την «επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, ως μέτρα πολιτικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίοδο ειρήνης» υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προβλέπει ο νόμος 3536/2007.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο:
Ως «έκτακτη ανάγκη» ορίζεται κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκη, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έκτακτη ανάγκη, επίσης, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.
Η επίταξη αποφασίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού και πραγματοποιείται με «Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών» που εκδίδονται από τις οικείες αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές ενώ επιδίδονται από όργανά τους, όργανα της δημοτικής αστυνομίας καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Από την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών απαλλάσσονται πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον αυτοί πιστοποιούνται με σχετική γνωμάτευση κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.
Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
Όπως αναφέρει το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», εφόσον απουσιάζει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θυροκολλείται και αναλαμβάνει η αστυνομία τον εντοπισμό του.