Εν αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης

Συνεχίζεται για όγδοη ημέρα το «μπλακ άουτ»
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 08:06
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη συνεχιζόμενη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

A- A A+

Το θέμα των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς τίθεται επί τάπητος σε συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσε στους απεργούς η κυβέρνηση. Διάλογο για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης ζητούν οι εργαζόμενοι για να λήξει η απεργία.

Σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου, διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

ΠΕΜΠΤΗ

ΜΕΤΡΟ:  24ωρη απεργία 

ΗΣΑΠ, Τραμ: Στάση εργασίας από τις 12:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ.

ΟΑΣΑ: Στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

ΗΛΠΑΠ, Προαστιακός: Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά

 

Ο κ. Κεδίκογλου δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε ότι «περνάμε σαν χώρα μια πολύ δύσκολη φάση όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμη και τις συντάξεις του ΟΓΑ» και τόνισε ότι «όποιος θεωρεί ότι είναι υπεράνω μπαίνει από μόνος του αυτομάτως σε μια κατηγορία και θα κριθεί από την κοινωνία».

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους απεργούς να επιστρέψουν μέχρι σήμερα στις εργασίες τους, διαφορετικά, όπως είπε, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει μια σειρά πράγματα, μεταξύ των οποίων οι απολύσεις αλλά και η επίταξη.

«Εχουμε καλέσει τους απεργούς και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν ούτε βεντέτες, ούτε επεμβάσεις, ούτε ΜΑΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Τι προτείνουν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό δηλώνουν διατεθειμένοι να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας ωστόσο την ισχύ της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και την έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Μετρό (ΣΕΛΜΑ), του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ), του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Οι συρμοί του μετρό παραμένουν και σήμερα, για όγδοη συνεχή ημέρα, ακινητοποιημένοι, ενώ ο ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα. Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Κανονικά κινούνται, ωστόσο, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή