Βόρεια Κορέα: Aπειλές για τρίτη πυρηνική δοκιμή

Για αναιτιολόγητες προκλήσεις κάνουν λόγο οι ΗΠΑ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 07:22
EPA/KCNA

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας της εκτόξευσης πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή γνωστοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

«Οι δορυφόροι και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που θα συνεχίσουμε να εκτοξεύουμε και η υψηλού επιπέδου πυρηνική δοκιμή στην οποία θα προχωρήσουμε έχουν στόχο τον ορκισμένο εχθρό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Άμυνας της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μας με τις ΗΠΑ πρέπει να γίνει με ισχύ, όχι με λόγια», προστίθεται.

REUTERS
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα για την καταδίκη και επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας της εκτόξευσης πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου, την οποία οι ΗΠΑ και τα γειτονικά κράτη της Β. Κορέας θεώρησαν ως παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αντέδρασε αμέσως και επιβεβαίωσε λίγες ώρες μετά το ψήφισμα τις πυρηνικές φιλοδοξίες του και την πρόθεσή του να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές του.

Η Β. Κορέα πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009.

Η Σεούλ εξέφρασε τη «βαθιά» της λύπη και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να ακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Η κυβέρνησή μας εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση καλεί τη Βόρεια Κορέα να λάβει υπόψη της τις συνεχείς προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και να εγκαταλείψει κάθε νέα προκλητική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δοκιμών», πρόσθεσε.

Η δήλωση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας είναι αναιτιολόγητα προκλητική και μία νέα δοκιμή θα αποτελούσε σημαντική παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ότι «νέες προκλήσεις από πλευράς Βόρειας Κορέας το μόνο το οποίο θα καταφέρουν θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση της Πιονγιαγκ».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή