Συνεχίζεται το «μπλακ άουτ» παρά το τελεσίγραφο

24ωρη απεργία στο μετρό - στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 06:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ακινητοποιημένοι παραμένουν για όγδοη συνεχή ημέρα οι συρμοί του μετρό.

A- A A+

Ανυποχώρητοι είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης να επιστρέψουν μέχρι σήμερα στις εργασίες τους, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις απεργίες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ΜΜΜ

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί και σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας, όχι μόνο λόγω των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και της βροχής που σημειώθηκε νωρίς το πρωί. Το μετρό παραμένει ακινητοποιημένο για όγδοη συνεχή ημέρα, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι συρμοί του μετρό θα παραμείνουν και σήμερα, για όγδοη συνεχή ημέρα, ακινητοποιημένοι, ενώ ο ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα. Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Κανονικά θα κινηθούν, ωστόσο, τα τρόλεϊ.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει μια σειρά πράγματα, μεταξύ των οποίων και οι απολύσεις αλλά και η επίταξη.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς απηύθυνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, καλώντας τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. μετά από τη νέα προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, με την οποία κρίθηκαν παράνομες και οι χθεσινές κινητοποιήσεις. Η εταιρεία ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, «ιδιαίτερα τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου ''αιτήματος''».

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» διεμήνυσε η ΣΤΑΣΥ.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, εμφανίζονται ανυποχώρητοι και απαντούν ότι με απειλές, δεν λύνονται τα προβλήματα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόλυσης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Αντώνης Σταματόπουλος, δήλωσε: «Τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν.Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή