ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους

Σκεπτικισμός από τους Δημοκρατικούς, που θα το στηρίξουν ωστόσο στη Γερουσία
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 20:19
REUTERS/YURI GRIPAS

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ δήλωσε ότι η Γερουσία θα ακολουθήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην έγκριση του νομοσχεδίου.

A- A A+

Με 285 θετικές και 144 αρνητικές ψήφους, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, με το οποίο παρέχεται για μία περίοδο τεσσάρων περίπου μηνών η δυνατότητα υπέρβασης του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού χρέους.

Πολλοί Δημοκρατικοί ωστόσο εμφανίσθηκαν αρνητικοί προς το μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι έχει πολύ μικρή διάρκεια και θα οδηγήσει σε μία νέα υπόθεση «δημοσιονομικού γκρεμού».

Την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί και από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα ήταν καλό να είχε βαθύτερο χρονικό ορίζοντα.

Πρόκειται για κίνηση η οποία απομακρύνει τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, δίνοντας το δικαίωμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα μέχρι τις 19 Μαΐου.

Το φράγμα του χρέους των 16,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ξεπεραστεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Το σχέδιο αποτελεί τακτική υποχώρηση από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να επιστρέψει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ζήτημα της περικοπής δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, την οποία ζητούν.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ δήλωσε ότι η Γερουσία είναι έτοιμη να εγκρίνει το σχέδιο, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εάν η Βουλή ή η Γερουσία δεν καταλήξουν σε μια οριστική απόφαση για τον προϋπολογισμό μέχρι τις 15 Απριλίου, θα ανασταλούν οι πληρωμές όλων των μελών του Κογκρέσου, μέχρι την εξεύρεση λύσης για το ζήτημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή