Ο Καραμανλής ζητάει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 17:16
A- A A+

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ζητάει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Οι δείκτες βασικών οικονομικών μεγεθών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εμφανίζουν δραματική επιδείνωση.

Το δημόσιο χρέος, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αντί να μειώνεται, διογκώνεται επικίνδυνα. Οι δημόσιες δαπάνες κινούνται με ρυθμούς διπλασιασμού σε σχέση με τον αρχικό στόχο και το έλλειμμα του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού αγγίζει το διπλάσιο του προβλεφθέντος. Η πρωτοφανής υστέρηση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δείχνει τεράστιες αδυναμίες αποδοτικής απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ.

Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο διπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης και η ακρίβεια βασικών ειδών εξανεμίζει τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων. Η ανεργία εξαιτίας των δομικών αδυναμιών της Οικονομίας, βρίσκεται πάντα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Μια στις πέντε ελληνικές οικογένειες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεπάρκεια της ακολουθούμενης πολιτικής πλήττει καίρια τον κοινωνικό ιστό.

Ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους διαβρώνεται καταλυτικά τόσον από την πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας όσο και από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, η έκταση των οποίων προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις, υποθηκεύει και υπονομεύει το μέλλον.

Τα ζητήματα αυτά συνιστούν, αναμφίβολα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, κατά την έννοια του άρθρου 143 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής και για το λόγο αυτό ζητούμε τη διεξαγωγή σχετικής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Παρακαλώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να προσδιορίσετε την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης αυτής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή