Η απάντηση της Ιαπωνίας στη Β. Κορέα για το θέμα των συνομιλιών

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 09:33
A- A A+

Η Β. Κορέα δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στις μελλοντικές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Τόκιο.

«Το πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι ένα διμερές θέμα ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Β. Κορέα, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χατσουχίσα Τακασίμα.

«Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε απαγόρευση κάποιας χώρας που μετέχει στις εξαμερείς συνομιλίες λόγω της εμμονής κάποιας άλλης πλευράς. Οι εξαμερείς συνομιλίες προωθήθηκαν με τη συμμετοχή εκείνων των χωρών που ενδιαφέρονται σοβαρά για το θέμα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας είχε ανακοινώσει ότι η Ιαπωνία «απώλεσε την ικανότητά της να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στο διάλογο», επειδή συνέδεσε τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ και με άλλα ζητήματα.

Εξι χώρες έχουν εμπλακεί στην διευθέτηση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εμμονή της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων-οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και τα δύο κράτη της Κορεατικής χερσονήσου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή