Έντονα φορτισμένη η κατάθεση Κλίντον για τη Βεγγάζη

Υπερασπίστηκε τον εαυτό της, αναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την ευθύνη σε επιτροπή της Γερουσίας
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 18:27
EPA/KHALED ELFIQI

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον

A- A A+

Σε υψηλούς τόνους και με έντονη συναισθηματική φόρτιση κινήθηκε η κατάθεση της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε επιτροπή της Γερουσίας για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στη Βεγγάζη.

Η επίθεση είχε κοστίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς, μεταξύ αυτών και στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς.

REUTERS

Η Κλίντον υπερασπίστηκε σθεναρά το χειρισμό της υπόθεσης από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη για το περιστατικό.

Διακόπτοντας μία φορά την ερώτηση γερουσιαστή, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση για ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας για την αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέταξε το περιστατικό στην μακρά ιστορία αντιαμερικανικής βίας, ενώ το συνέδεσε και με την αστάθεια την οποία έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης.

Η φωνή της Κλίντον «έσπασε», όταν αναφέρθηκε στη συνάντησή της με μέλη των οικογενειών των Αμερικανών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στη Βεγγάζη.

Η επίθεση, η οποία όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ήταν προσχεδιασμένη από ισλαμιστές μαχητές, είχε αρχικά αποδοθεί από τις αμερικανικές αρχές σε «αυθόρμητο ξέσπασμα» με αφορμή αντι-ισλαμική ταινία η οποία είχε κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα youtube.

Το επίσημο πόρισμα επιμερίζει μεγάλες ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απόλυτη έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επίθεσης.

Αναφέρονταν επίσης σημαντικά ατοπήματα σε επίπεδο ηγεσίας και διαχείρισης, ωστόσο δεν γινόταν ειδική αναφορά σε προσωπικές ευθύνες της Κλίντον.

Η αστάθεια στο Μάλι έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές ορμητήριο για τους τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους και να προχωρήσουν στην οργάνωση νέων επιθέσεων, όπως εκείνη της περασμένης εβδομάδας στην Αλγερία, υπογράμμισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Εξέφρασε επίσης τη βαθιά της πεποίθηση ότι οι ισλαμιστές οι οποίοι εκτέλεσαν την επιχείρηση στην Αλγερία και οι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα μαχητές στο Μάλι προμηθεύονται οπλισμό από Λίβυους.

Ο βετεράνος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ άσκησε κριτική σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση Ομπάμα, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα λυπηρή απρονοησία» τόσο για την επίθεση στη Βεγγάζη, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατάθεση της Κλίντον στην επιτροπή καθυστέρησε άνω του ενός μήνα, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας της υπουργού.

Δολοφονία αμερικανού πρεσβευτή, μέχρι τα γεγονότα της Βεγγάζης, δεν είχε συμβεί από το 1988, γεγονός το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις όποιες φιλοδοξίες της Χίλαρι Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή