Πακιστάν: Δικαστική έρευνα για τον μυστηριώδη θάνατο στην υπόθεση Ασράφ

Εξεταστική επιτροπή, διακριτή από εκείνη του υπουργείου Εσωτερικών, συνέστησε το Ανώτατο Δικαστήριο
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 15:35
REUTERS/MOHSIN RAZA

Το ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Ασράφ είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας των οπαδών του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν.

A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν συνέστησε την δική του εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση του θανάτου αξιωματούχου που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται το όνομα του πρωθυπουργού της χώρας Ρατζά Περβέζ Ασράφ.

Η έρευνα θα διεξαχθεί παράλληλα με αντίστοιχη την οποία έχει διατάξει από την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Καμράν Φεϊζάλ, αξιωματούχος της ειδικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Πακιστάν, NAB, βρέθηκε κρεμασμένος, την Παρασκευή, σε κυβερνητικό ξενώνα στο Ισλαμαμπάντ, όπου και διέμενε.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, ωστόσο η οικογένεια του Φεϊζάλ αφήνει υπόνοιες περί δολοφονικής ενέργειας.

Αξιωματούχοι της NAB έχουν καταθέσει ότι ο ίδιος ο Φεϊζάλ είχε ζητήσει να απομακρυνθεί από την διερεύνηση της υπόθεσης η οποία αφορούσε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, λίγο καιρό πριν το θάνατό του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνεργατών του, ο Φεϊζάλ είχε παίξει κομβικό ρόλο στις έρευνες γύρω από την υπόθεση, μέχρι την απομάκρυνσή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν είχε διατάξει την προηγούμενη εβδομάδα τη σύλληψη του πακιστανού πρωθυπουργού με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για έργα στο χώρο της ενέργειας, την εποχή κατά την οποία ήταν υπουργός Υδάτων και Ενέργειας, το 2010.

Ο Ασράφ αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ ο διοικητής της NAB είχε αρνηθεί να εκτελέσει τη σύλληψη του πρωθυπουργού, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων.

Η σύσταση διακριτής εξεταστικής επιτροπής από δικαστικούς για τις συνθήκες θανάτου του Φεϊζάλ συνδέεται με τη γενική δυσπιστία της κοινής γνώμης στο Πακιστάν για το κατά πόσο η έρευνα από πλευράς κυβέρνησης θα διεξαχθεί χωρίς το βάρος άτυπων πιέσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή