Σκληρή απάντηση Β. Κορέας στο Σ.Α.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 12:23
EPA/KCNA

Η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το διαστημικό κέντρο Sohae, στο Τσολσάν της Βόρειας Κορέας στις 12 Δεκεμβρίου 2012.

A- A A+

Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την πυραυλική δοκιμή του περασμένου Δεκεμβρίου, υποσχόμενη να ενισχύσει τις στρατιωτικές και πυρηνικές της δυνατότητες.

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, το οποίο επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος.  

Η Πιονγιάνγκ αντέδρασε οργισμένα, υποστηρίζοντας ότι η «εξαιρετικά άδικη» απόφαση παραβιάζει την εθνική της κυριαρχία.

Προειδοποίησε ότι δεν θα μετάσχει στις συζητήσεις για την απο-πυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και ταυτόχρονα «θα λάβουμε μέτρα για την τόνωση και την ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής μας δύναμης, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής», όπως ανέφερε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προτάθηκε από τις ΗΠΑ και έλαβε τη στήριξη όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, παραδοσιακού συμμάχου του καθεστώτος της Πιονκγιάνγκ.

«Αυτή η απόφαση δείχνει στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν ομόφωνες και σημαντικές επιπτώσεις μετά την κατάφωρη παραβίαση» προηγούμενων ψηφισμάτων, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Το ψήφισμα χαιρέτισαν επίσης η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο ‘Αμπε να κάνει λόγο για «αποφασιστική ενέργεια».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή