«Φρένο» στις ελλείψεις φαρμάκων

Υπουργείο Υγείας
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 18:01
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μία από τις βασικές αιτίες για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν στη χώρα μας, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης στα γραφεία του ΕΟΦ.

A- A A+

Οι τρόποι εξάλειψης του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, καθώς και το πλαίσιο των εγκρίσεων κυκλοφορίας νέων φαρμάκων τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαλμάς, μια από τις βασικές αιτίες για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και, στη συνέχεια, οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν τη διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε ότι παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία στην αγορά και τόνισε ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών, κατάχρηση η οποία δημιουργεί πρόβλημα σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα βρει ο ασθενής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και πολύ συγκεκριμένα θα ζητήσουμε απόλυτο, λεπτομερή έλεγχο από τις πωλήσεις για το 2012, για όλα τα φαρμακεία, ώστε να ελέγξουμε ποια φαρμακεία πώλησαν παράνομα, ως μη δικαιούντο, σε φαρμακαποθήκες φαρμακευτικά προϊόντα», υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επιβληθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τρεις μήνες, τουλάχιστον σε όσα φαρμακευτικά προϊόντα διαπιστωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι βρίσκονται σε έλλειψη.

Όπως ανέφερε παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες θα υποχρεώνονται να τηρούν εφ΄εξής τον νόμο και την κοινοτική οδηγία- που δεν την τηρούν- και θα στέλνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κάθε μήνα τις αγορές και τις πωλήσεις τους.

«Ο νόμος λέει για τα φάρμακα, τα οποία εξάγονται παράλληλα, θα πρέπει να διαγράφονται με ανεξίτηλο μελάνι οι ταινίες γνησιότητας, να αποκολλώνται και να πηγαίνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα. Δεν τηρούν τον νόμο και εφ' εξής θα επιβληθούν αυστηρότατες ποινές αν δεν συμβεί αυτό. Αυτό τελειώνει», διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη βελτίωση της αδειοδότησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι ο ΕΟΦ αναβαθμίζεται με διοικητικό προσωπικό, ώστε να συντομεύεται η διαδικασία έγκρισης αδειοδότησης κυκλοφορίας των φαρμακευτικών προϊόντων των νέων φακέλων, που υποβάλλονται στον ΕΟΦ και με στόχο ο ΕΟΦ και η Ελλάδα να γίνει χώρα αναφοράς εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων φαρμακευτικών προϊόντων για όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, δήλωσε ότι, με βάση και τις δικές του οδηγίες, έχουν ήδη απαγορευτεί οι εξαγωγές 30 προϊόντων, τα οποία ήταν σε έλλειψη. «Τώρα διερευνούμε τις νέες καταγγελίες για ελλείψεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής» είπε και διευκρίνισε: «Είναι για 140 φάρμακα, αυτά τα οποία αναφέρονται από τον ΦΣΑ. Μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες, ο ΕΟΦ θα ξέρει ποια από αυτά είναι πραγματικά σε έλλειψη και θα προχωρήσουμε σε απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων αυτών τουλάχιστον για τρεις μήνες».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι στο θέμα των ελλείψεων, ευθύνη φέρουν και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες που, για διάφορους λόγους, έχουν μειωμένη τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα τους, το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή