Θέατρο: Ο τελευταίος καλός άνθρωπος της Γης

Σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 14:06
Vassilis Makris

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

A- A A+

Αναζητώντας καλούς ανθρώπους για να μπορέσει ο κόσμος να συνεχίσει την πορεία του, οι θεοί κατεβαίνουν στη Γη και ψάχνουν… ψάχνουν… Όμως βρίσκουν μόνο έναν.

Με τον ποιητικό και διασκεδαστικό του λόγο, ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματολογίας, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Το έργο γράφτηκε την περίοδο 1930 -1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στην Δανία, τη Σουηδία και την Φινλανδία, και στοιχειώνει κάθε εποχή εις το διηνεκές του χρόνου με το ερώτημα: «πώς μπορώ να είμαι καλός, όταν είναι όλα τόσο ακριβά;».

Μία καλοκάγαθη πόρνη

Τρεις θεοί, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη θεϊκή ύπαρξή τους, έρχονται στη γη, με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους. Μετά από επίμονη αναζήτηση και πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο στη Γη. Είναι η Σεν Τε, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Σαν ανταμοιβή για την καλοσύνη της, της προσφέρουν χρήματα, με τα οποία  ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο.
Όμως, επειδή είναι καλοκάγαθη, οι συμπολίτες της την εκμεταλλεύονται. Για να μπορέσει να τους αντιμετωπίσει, εφευρίσκει ένα alter ego, έναν υποτιθέμενο εξάδελφο, τον σκληρό Σούι Τα,  και παίρνει τη μορφή του όταν χρειάζεται βοήθεια. Όταν έρχεται ο έρωτας και πρόκειται να φέρει στον κόσμο τον καρπό του, η λογική χάνεται εντελώς και χρησιμοποιεί την πιο ακραία έκφραση της σκληρότητάς της, για να προστατεύσει το παιδί της.

Ρόλοι πολλών διαστάσεων

Η Στεφανία Γουλιώτη αναλαμβάνει αυτόν τον διπλό ρόλο, ενώ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, στήνοντας ένα θέατρο εν θεάτρω, αφού στο συγκεκριμένο έργο ο Μπρεχτ απευθύνεται συχνά στο κοινό. Ο θίασος παραμένει συνέχεια στη σκηνή σχολιάζοντας τα δρώμενα και θέτει στο κέντρο του το ζήτημα: μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων;

Παράλληλη εκδήλωση

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, μετά την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί  συζήτηση του κοινού με την Κατερίνα Ευαγγελάτου και τους συντελεστές της παράστασης, με συντονιστή τον Καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πλάτωνα Μαυρομούστακο.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία - επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, κίνηση: Πατρίσια Απέργη, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Βλάχου, β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Κατερινοπούλου, βοηθός σκηνογράφου: Μάρω Τσάγκα, παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity productions, διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου - Γιολάντα Μαρκοπούλου. Ερμηνεύουν: Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξάνδρα Λέρτα, Δαυίδ Μαλτέζε, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Παρασύρη, Όμηρος Πουλάκης, Νάνσυ Σιδέρη, Σωτήρης Τσακομίδης.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή: 20.30. Τιμές εισιτηρίου: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 -21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.

Προτεινόμενα για εσάς