Σε δικαστήριο του ΟΗΕ παραπέμπουν οι Φιλιππίνες την Κίνα για εδαφικές διαφορές

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 13:57
REUTERS/HANDOUT

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλμπερτ Ντελ Ροσάριο.

A- A A+

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι παρέπεμψαν την Κίνα στο Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Δίκαιο τη Θάλασσας λόγω των μακροχρόνιων εδαφικών τους διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Μανίλα ζήτησε από το δικαστήριο να επέμβει προκειμένου να σταματήσει τις δραστηριότητες της Κίνας, τις οποίες οι Φιλιππίνες θεωρούν ότι παραβιάζουν την εθνική τους κυριαρχία.  

Οι διεκδικήσεις της Κίνας σε νησιά και κοραλλιογενείς υφάλους στα ύδατα ανοιχτά των νότιων ακτών της την έχουν φέρει αντιμέτωπη με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

 «Οι Φιλιππίνες έχουν εξαντλήσει σχεδόν όλες τις πολιτικές και διπλωματικές οδούς για μία λύση μέσω ειρηνικής διαπραγμάτευσης στη θαλάσσια διαμάχη τους με την Κίνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άλπερτ Ντελ Ροσάριο.

«Μέχρι αυτή την ημέρα, δεν έχει βρεθεί λύση. Ελπίζουμε οι διαδικασίες διαιτησίας να οδηγήσουν σε μία λύση που θα έχει διάρκεια», πρόσθεσε.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, ωστόσο δεν έχει τα μέσα να τις επιβάλει.

Ο πρέσβης της Κίνας στη Μανίλα, Μα Κεκίγκ, απάντησε ότι η Κίνα έχει «αδιαμφισβήτητη κυριαρχία» στα νησιά και τα ύδατα της Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι οιεσδήποτε διαφορές πρέπει να λυθούν σε διμερές επίπεδο.

 Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή