Οικονομική ανάκαμψη και κοινωνικά δικαιώματα στο επίκεντρο της ομιλίας Ομπάμα

Για ελευθερία άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ισότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 20:09
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Για τις «απεριόριστες δυνατότητες» των ΗΠΑ και του λαού τους, συνδέοντάς τες με την οικονομική ανάκαμψη η οποία «έχει ήδη αρχίσει» έκανε λόγο, στην πανηγυρική ομιλία μετά την ορκωμοσία για την δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας έμμεση μνεία στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η οποία έχει ολοκληρωθεί και από το Αφγανιστάν, όπου επίκειται το 2014.

Ο Ομπάμα κάλεσε το αμερικανικό έθνος να ενώσει τις δυνάμεις του «ως μία χώρα» και «ένας λαός».

YOUTUBE

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς να «αδράξουν τη στιγμή», με όρους «συλλογικής δράσης» ώστε να διατηρηθεί η «αμερικανική ελευθερία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ισότητα».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι χρειάσθηκαν «σκληρές επιλογές» προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το κόστος της δημόσιας υγείας, ενώ συμπλήρωσε ότι η αμερικανική ευημερία θα πρέπει να στηρίζεται στους ευρείς ώμους της μεσαίας τάξης.

Χωρίς να κάνει ευθείες αναφορές σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει έντονη πολιτική φόρτιση στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού κώδικα, μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αλλαγών στο εκλογικό σύστημα.

Δεν παρέλειψε επίσης τις προκλήσεις τις οποίες θέτει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ περιείχε επίσης αναφορές στους αγώνες των γυναικών, των μειονοτήτων και των ομοφυλόφιλων για ισοτιμία.

«Η πλέον αυτονόητη από τις αλήθειες, το γεγονός ότι όλοι μας γεννιόμαστε ίσοι, είναι το αστέρι που μας καθοδηγεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κάνοντας μάλιστα μια επίκληση στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα δήλωσε στο παριστάμενο πλήθος ότι «το ταξίδι δεν πρόκειται να σταματήσει» όσο δεν επιλύονται αυτά τα ζητήματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για την σταθερή προσήλωσή του στην «υπεράσπιση της δημοκρατίας» σε ολόκληρο τον πλανήτη, και ιδιαίτερα σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ κάλεσε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ να αποφεύγει να αντικαθιστά την πολιτική με το θέαμα.

«Δεν μπορούμε να ανάγουμε λανθασμένα την απόλυτη εμμονή στην άποψή μας σε ζήτημα αρχής, να αντικαθιστούμε την πολιτική με το θέαμα, ή να θεωρούμε την βωμολοχία ως έλλογο διάλογο. Θα πρέπει να δρούμε, έχοντας γνώση πως η δουλειά μας δεν είναι πάντοτε τέλεια», πρόσθεσε ο Ομπάμα, στην ομιλία του από το κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή