«Μάχιμο» στον κυβερνοχώρο το Ιράν

Δηλώσεις του επικεφαλής των επιχειρήσεων κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 15:56
SHUTTERSTOCK

Πρόσφατα, Ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε αυξανόμενες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου από πλευράς της χώρας του, οι οποίες και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των εχθρικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών.

A- A A+

Το Ιράν τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει στόχο μίας σειράς όλο και πιο εξελιγμένων κυβερνο-όπλων, στο πλαίσιο ενός «αόρατου» πολέμου κατά του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση: οι δυνατότητες της ισλαμικής δημοκρατίας στο "πεδίο μάχης" του κυβερνοπολέμου φαίνονται να εξελίσσονται.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πτεράρχου Γουίλιαμ Σέλτον, επικεφαλής των επιχειρήσεων κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ, το Ιράν έχει αυξήσει κατά πολύ τις δυνατότητές του στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς από το 2010 και μετά οι άμυνές του έχουν δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις από κακόβουλα λογισμικά, γραμμένα ειδικά για να στοχεύσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές του.

Κατά τον πτέραρχο Σέλτον, η επίθεση το 2010 με το διαβόητο Stuxnet, που χτύπησε τις εγκαταστάσεις στο Νατάνζ οδήγησε σε άμεση αντίδραση, με ταυτόχρονη βελτίωση τόσο των αμυντικών όσο και των επιθετικών του δυνατοτήτων. Αντίστοιχα περιστατικά που ακολούθησαν το Stuxnet συνεισέφεραν στη «βετερανοποίηση»» των Ιρανών «κυβερνοπολεμιστών», οι οποίοι ανέλαβαν το βάρος της υπεράσπισης της ιρανικής βιομηχανίας αλλά και επιχειρήσεων αντιποίνων.

«Είναι ξεκάθαρο πως το περιστατικό στο Νατάνζ προκάλεσε την αντίδρασή τους. Θα εξελιχθούν σύντομα σε μία υπολογίσιμη δύναμη, με τις δυνατότητες που θα αναπτύξουν με το πέρασμα των ετών, και την απειλή που κάτι τέτοιο θα συνιστά για τις ΗΠΑ» είπε σχετικά ο πτέραρχος Σέλτον, σε ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες του σχηματισμού του οποίου είναι επικεφαλής (24th Αir Force-Air Forces Cyber). 

Πρόσφατα, Ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε αυξανόμενες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου από πλευράς της χώρας του, οι οποίες και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των εχθρικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Επίσης, είναι γνωστό πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, παράλληλα με τις «συμβατικές» ασκήσεις, διεξάγουν και ασκήσεις διαδικτυακών επιχειρήσεων.

Από πλευράς του, ο πτέραρχος Σέλτον έχει προαναγγείλει ενίσχυση των δυνάμεων κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ (δυναμικού 6.000 ατόμων) με 1.000 επιπλέον άτομα μέσα σε διάστημα ενός έτους.  Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους, αυτή τη στιγμή η διοίκηση των δυνάμεων κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού του τρόπου λειτουργίας της και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της σε όλα τα μέτωπα, εκτός αλλά και εντός των ΗΠΑ. «Χαρακτηρίζω (τον κυβερνοχώρο) ως ‘Άγρια Δύση’, επειδή μπορείς να βρεθείς οπουδήποτε, να κάνεις ο,τιδήποτε και να είσαι αποτελεσματικός. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία σύνδεση Ίντερνετ, τις απαιτούμενες δυνατότητες, ένα λάπτοπ και είσαι μέσα στο παιχνίδι».

Προτεινόμενα για εσάς