Η προσοχή στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας

Σε χύτρα ταχύτητας είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 17:44
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
A- A A+

Στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου «the Mall» στηρίζουν τις ελπίδες τους οι αρχές στην αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης.

Η αντιτρομοκρατική εξεταζει εξονυχιστικά το υλικό από τις κάμερες, ενώ αναμένει και τη δημοσιοποίηση προκήρυξης με την ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα.

Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας συνέλεξαν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να κάνουν συγκρίσεις με μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες επιθέσεις κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο της έκρηξης ανευρέθησαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας, υπολείμματα μπαταρίας και ένας διακόπτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της Αστυνομίας, παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β), με την επισήμανση ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται για την ίδια οργάνωση που οργάνωσε το χτύπημα με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού.  

Το σενάριο πάντως, για διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς γεννά φόβους για αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας. 

Το χτύπημα

YOUTUBE/ASSOCIATEDPRESS

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εμπορικό κέντρο «the Mall» στο Μαρούσι στις 10.40. Προηγήθηκαν δύο απειλητικά τηλεφωνήματα στις 9.55 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 9.58 στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άγνωστος που τηλεφώνησε, δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης, προειδοποίησε όμως ότι δεν επρόκειτο για φάρσα και δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης

Μόλις ενημερώθηκε η αστυνομία, το εμπορικό κέντρο εκκενώθηκε, αποκλείστηκε η γύρω περιοχή, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί.

Στο Mall βρίσκονταν 150 έως 200 άτομα (τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου είναι κλειστά τις Κυριακές, λειτουργούν όμως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι).

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε κυλιόμενες σκάλες δίπλα σε υποκατάστημα τράπεζας στο πρώτο επίιπεδο του εμπορικού κέντρου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν μικρής ισχύος. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές περιορισμένης κλίμακας (βιτρίνες και γύψινες ψευδοροφές) σε κοντινά καταστήματα.

Δύο υπάλληλοι security, που συμμετείχαν στη διαδικασία εκκένωσης του χώρου, τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα τζαμιών και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις,  πήραν εξιτήριο.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα (τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ εκτελούνταν έως το σταθμό «Ειρήνη»), ενώ διακόπηκαν και τα δρομολόγια του Προαστιακού από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και Μεταμόρφωση. Λίγο πριν τις 19.00 τα δρομολόγια του Προαστιακού αποκαταστάθηκαν. Οι συρμοί όμως δεν κάνουν στάση στο σταθμό Νερατζιώτισσα.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο που έγινε στους χώρους του, το εμπορικό κέντρο επανήλθε σε ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία από τις 22.30.

 

Τηλεφώνημα για βόμβα και στο Καραϊσκάκη

Περίπου δέκα λεπτά πριν τις 17.00 άγνωστος τηλεφώνησε σε δύο ραδιοφωνικούς στραθμούς και την «Ελευθεροτυπία» για τοποθέτηση βόμβας και στο γήπεδο Καραϊσκάκη, δίνοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο 30 λεπτών. 

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση. 

Εκρηξη στο εμπορικό κέντρο «Mall»

Slideshow: Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εμπορικό κέντρο «the Mall» στο Μαρούσι.

Καταδίκη της επίθεσης στο Μall από όλα τα κόμματα

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Η δημοκρατία δεν πτοείται, δεν τρομοκρατείται

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτήριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μ. Κεφαλογιάννης: Έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας», δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με τη σημερινή βομβιστική επίθεση στο the Mall.

«Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια

Για εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας».
«Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

ΠΑΣΟΚ: Νέο είδος τρομοκρατίας

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Όπως υπογραμμίζει, «όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η κυβέρνηση να επέμβει κατασταλτικά

«Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας», παρατηρεί ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.
«Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα», συμπληρώνει, «δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν».

ΔΗΜΑΡ: Η τρομοκρατία απειλεί πλέον την κοινωνία

Την καταδίκη της για τη σημερινή επίθεση όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας, εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ. «Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια

Την επίθεση καταδίκασε και το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι «είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια, εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή