Ντακάρ 2013: Θρίαμβος Πετερανσέλ

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 14:22
REUTERS/JACKY NAEGELEN
A- A A+

Η περιπέτεια της ερήμου έληξε και μεγάλος πρωταγωνιστής για μία ακόμη χρονιά ήταν ο Στεφάν Πετερανσέλ. Ο Γάλλος έχει εξελιχθεί σε κορυφαία φυσιογνωμία του σημαντικότερου αγώνα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μετά από δύο εβδομάδες στη Νότια Αμερική και υπό αντίξοες συνθήκες οι αγωνιζόμενοι τερμάτισαν στη Χιλή, αφού πρώτα διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα σε Περού, Αργεντινή και Χιλή.

Ο Στεφάν Πετερανσέλ έγραψε φέτος ιστορία αφού κυριάρχησε στο Ντακάρ για ενδέκατη φορά εκ των οποίων τις έξι ως αναβάτης μοτοσικλέτας και τις υπόλοιπες πέντε σαν οδηγός αυτοκινήτου. Μάλιστα, φέτος και πέρυσι με το Mini All4 Racing είναι έκανε το 2Χ2 και έγινε ο μοναδικός που έχει καταφέρει να κερδίσει το Ντακάρ δύο συνεχόμενα χρόνια από τότε που ο αγώνας μετακόμισε στη Νότια Αμερική.

GRAPHIC NEWS

Ο 47χρονος Γάλλος μαζί με τον συνοδηγό του Ζαν Πολ Κοτρέ δεν αντιμετώπισαν φέτος ιδιαίτερα προβλήματα, δεν έχασαν το δρόμο τους και κατάφεραν να βρίσκονται στην κορυφή χωρίς ωστόσο να είναι οι ταχύτεροι σε πολλές ειδικές.

Στη δεύτερη θέση της κατηγορίας τερμάτισε ο Νοτιοαφρικανός και νικητής του 2009, Giniel de Villiers με Toyota και τρίτος ο Ρώσος Λεονίντ Νιβίστκι, κάνοντας το 1-3 για τη Mini. Ατυχοι στάθηκαν οι Νάσερ Αλ Ατίγια και Κάρλος Σάινθ με τα Buggy καθώς εγκατέλειψαν από πρόβλημα στο σύστημα ψύξης.

Πέραν του Πετερανσέλ, ένας ακόμη αγωνιζόμενος έγραψε ιστορία στο φετινό Ντακάρ ήταν ο Σιρίλ Ντεπρέ. Ο αναβάτης της KTM πανηγύρισε την πέμπτη νίκη του στον απαιτητικό αγώνα και τώρα πλέον κυνηγάει το ρεκόρ του 47χρονου ομοεθνή του στις μοτοσικλέτες. Η KTM κυριάρχησε στους δύο τροχούς αφού πέραν του Ντεμπρές, είδε τους Ρούμπεν Φαρία και Τσαλέκο Λόπεθ να ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών.

Στην κατηγορία των Quad, ο Μάρκος Πατρονέλι ήταν ο μεγάλος νικητής, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας.

Στα φορτηγά, η Kamaz επέστρεψε στην κορυφή αφού κατέκτησε και τις τρεις θέσεις. Πρώτος ήταν ο Ευγκένι Νικολάεφ και ακολούθησαν οι Αντρέι Καργκίνοφ και Αϊρατ Μαρντέεφ ενώ ο περυσινό νικητής Ντε Ρόι, έμεινε τέταρτος λόγω μηχανικών προβλημάτων. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις