Έκρηξη στο εμπορικό κέντρο "the Mall"

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 10:52
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εμπορικό κέντρο «the Mall» στο Μαρούσι στις 10.50.

A- A A+

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εμπορικό κέντρο «the Mall» στο Μαρούσι στις 10.40. Προηγήθηκαν δύο απειλητικά τηλεφωνήματα στις 9.55 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 9.58 στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα».

YOUTUBE

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε κυλιόμενες σκάλες δίπλα σε υποκατάστημα τράπεζας στο πρώτο επίιπεδο του εμπορικού κέντρου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν μικρής ισχύος. Δύο υπάλληλοι security, που συμμετείχαν στη διαδικασία εκκένωσης του χώρου, τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα τζαμιών και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ και αργότερα πήραν εξιτήριο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, φέρουν επιπόλαια τραύματα στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα υαλοπινάκων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν είναι περιορισμένες. Ο χώρος έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και γίνεται έρευνα από πυροτεχνουργούς και άνδρες της αντιτρομοκρατικής. Κλειστός είναι ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα, με τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ να εκτελούνται έως το σταθμό «Ειρήνη». Με εντολή της αστυνομίας διακόπηκαν και τα δρομολόγια του προαστιακού από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και Μεταμόρφωση.

Στον τρίτο όροφο του εμπορικού κέντρου υπάρχουν αίθουσες σινεμά, καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν και σήμερα Κυριακή. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι από τον χώρο απομακρύνθηκαν περίπου 200 άτομα.

Μετά την έκρηξη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης Ν. Δένδιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Κατεχάκη, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Από το γραφείο του στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου για την πορεία των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να βρίσκεται πίσω απο την έκρηξη η τρομοκρατική οργάνωση που πυροβόλησε με καλάσνικοφ τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού. Η αντιτρομοκρατική αναμένει τη δημοσιοποίηση προκήρυξης με ανάληψη ευθύνης και εξετάζει εξονυχιστικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου.

Τhe Mall Athens: Εκκένωση εντός έξι λεπτών

Εντός έξι λεπτών μετά τη λήψη της προειδοποίησης έγινε η εκκένωση των χώρων του Mall, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του εμπορικού κέντρου.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτηρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.

Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Η δημοκρατία δεν πτοείται, δεν τρομοκρατείται


«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτήριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μ. Κεφαλογιάννης: Έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας», δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με τη σημερινή βομβιστική επίθεση στο the Mall.

«Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
 

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια

Για εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας».

«Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.  

ΠΑΣΟΚ: Νέο είδος τρομοκρατίας

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρει επίσης ότι «όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η κυβέρνηση να επέμβει κατασταλτικά

«Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας», παρατηρεί ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.

«Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα», συμπληρώνει, «δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν». 

ΔΗΜΑΡ: Η τρομοκρατία απειλεί πλέον την κοινωνία

Την καταδίκη της για τη σημερινή επίθεση όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ. «Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια

Την επίθεση καταδίκασε και το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι «είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια, εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή