Αλγερία: 23 όμηροι νεκροί σύμφωνα με επίσημο απολογισμό

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 21:53
A- A A+

Στους 23 ανέρχονται, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό των αλγερινών αρχών, οι όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την τετραήμερη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας τις οποίες κατέλαβαν ισλαμιστές μαχητές ως αντίποινα στη γαλλική επέμβαση στο Μαλί.

REUTERS

Νεκροί από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων έπεσαν 32 ισλαμιστές, εκ των οποίων τρεις ήταν Αλγερινοί. Οι υπηκοότητες των υπόλοιπων δεν διευκρινίστηκαν, όμως το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας ανέφερε ότι ανάμεσα τους υπήρχαν και ειδικοί στα εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου που μεταδόθηκε από το πρακτορείο APS, οι ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν 685 αλγερινούς εργαζόμενους και 107 αλλοδαπούς.

Όσον αφορά τους ομήρους, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

REUTERS

Στη Νορβηγία η εταιρεία Statoil ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει πληροφορίες για την τύχη πέντε εργαζόμενών της.

«Φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε άσχημα νέα. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε περιγράφουν απίστευτες, φρικιαστικές εμπειρίες. Αισθανόμαστε βαθιά και αυξανόμενη ανησυχία για την τύχη των πέντε συναδέλφων μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ.

«Ας μην κρυβόμαστε: είναι πιθανόν να έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε από την πλευρά του ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, που ήταν παρών στη συνέντευξη, έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες από την κατάσταση στην Αλγερία.

«Οι απαγωγείς προέρχονταν από διάφορες χώρες. Ήταν κυρίως από χώρες της περιοχής, της Βόρειας Αφρικής, αλλά όχι μόνο», ανέφερε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες εννοούσε.

REUTERS

Σύμφωνα με τον Έιντε, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αλγερινές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους δράστες που είχαν οχυρωθεί μαζί με τους ομήρους σε κτήριο του εργοστασίου. Οι διαπραγματεύσεις όμως απέβησαν άκαρπες.

Ένας άλλος Νορβηγός, εργαζόμενος της πετρελαϊκής εταιρείας Statoil, εντοπίστηκε ζωνταντός και εμφανίστηκε στη νορβηγική τηλεόραση. Όπως είπε, ήταν κλειδωμένος στο δωμάτιό του από το πρωί της Τετάρτης μέχρι και σήμερα, όταν και διεσώθη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του Ιν Αμένας βρέθηκαν πολυβόλα, τουφέκια, οβίδες όλμων, ρουκέτες, εκτοξευτήρες ρουκετών, χειροβομβίδες, διάφορα άλλα πυρομαχικά και εκρηκτικά καθως και στρατιωτικές στολές.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή