Κ. Τσιάρας: Σε κατάλληλο χρόνο η θέσπιση ΑΟΖ

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 13:32
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας

A- A A+

«Η θέσπιση ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες καθώς και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι η Ελλάδα με την επικύρωση το 1995 της Σύμβασης του 1982 των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δήλωσε ότι «διασφαλίζει όλα τα δικαιώματά της και αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση» και βάσει της εθνικής της στρατηγικής θα αποφασίσει πότε και πώς θα ασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα, και, αφετέρου ότι σε περίπτωση θέσπισης αποκλειστικής ΑΟΖ έχει ληφθεί υπόψη και καθίσταται σαφές, βάσει και της τροποποίησης το 2011 του σχετικού νόμου ν.2289/95, ότι τα εξωτερικά της όρια θα είναι τα ίδια με τα όρια της υφαλοκρηπίδας και συνεπώς η μέση γραμμή ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη.

«Έχουμε κατ' επανάληψη επισημάνει προς την αλβανική πλευρά» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «ότι η ανοχή και πολύ περισσότερο η συνεργασία με ακραίους κύκλους, οι οποίοι στρέφονται ευθέως κατά των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις».

 Με αφορμή τις δηλώσεις αλβανών πολιτικών περί «Τσαμουριάς», ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για φαιδρές και ανάξιες σχολιασμού τοποθετήσεις ακραίων στοιχείων που «δεν εκπροσωπούν παρά μία μειοψηφία του φίλου αλβανικού λαού». Είπε ακόμα ότι όταν αυτές προέρχονται από πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως συνέβη πρόσφατα με τις ατυχείς δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού κ. Μπερίσα, αποδοκιμάζονται τόσο από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Υπενθύμισε επίσης ότι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διασφάλιση των σχέσεων καλής γειτονίας και τη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δημιουργείται η εντύπωση πως στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει μία ανίκανη κάστα ανθρώπων, η οποία δεν έχει τη θέληση να εφαρμόσει εθνική εξωτερική πολιτική», ζητώντας να μην ξεπουλιέται το εθνικό ζήτημα της βορείου Ηπείρου και να μην είναι οι βορειοηπειρώτες έρμαια στην αλβανική τρομοκρατία και καταπίεση.

Σε έντονο ύφος ο κ. Παππάς συνέχισε: «Γνωρίζετε ότι η ενδοτικότητα και η μόνιμη στάση της κυβέρνησης, εσείς που θέλετε να αποδείξετε στους προστάτες μας, στους δανειστές μας ότι είστε politically correct, κατήντησαν την Ελλάδα μία χώρα της σφαλιάρας. Έφτασαν ακόμα και οι Αλβανοί, αυτοί οι κατσαπλιάδες -θα έλεγα- της Ευρώπης, αυτοί που έχουν το πλιάτσικο στο DNA τους, να σηκώνουν ανάστημα απέναντι στην ελληνική πλευρά».

«Η κυβέρνηση, όλη αυτήν την περίοδο, και ειδικά δια του υπουργείου Εξωτερικών έχει ασκήσει μία τέτοια πολιτική», ούτως ώστε «η χώρα μας έχει αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη θέση και το ρόλο της» απάντησε ο κ. Τσιάρας επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή «ασκείται με γνώμονα το διαχρονικό συμφέρον του έθνους και ότι το ζήτημα της ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων στην Αλβανία βρίσκεται ψηλά σε κάθε διμερή επαφή μας με την αλβανική πλευρά καθώς το ΥΠΕΞ λειτουργεί με το «έχουσι γνώση οι φύλακες».

Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα ατομικά αιτήματα για το «Τσάμικο» που άπτονται των περιουσιακών δικαιωμάτων, ο υφυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιου είδους ζήτημα» καθώς «η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι είναι κράτος δικαίου και η ελληνική Δικαιοσύνη έχει κρίνει και συνεχίζει να κρίνει τη βασιμότητα τέτοιων αιτημάτων, βάσει και του διεθνούς εφαρμοστέου δικαίου».

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η Ελληνοαλβανική Συμφωνία Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών από τις 27 Απριλίου 2009 καθιερώνει όριο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο οριοθετεί τόσο τις υφιστάμενες ζώνες της δικαιοδοσίας όσο και τις μελλοντικές, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ» εξηγώντας ότι η Συμφωνία αυτή με την Αλβανία δεν έχει τεθεί σε ισχύ. 

«Από πλευράς μας», πρόσθεσε, «σεβόμαστε απόλυτα τη Συμφωνία και τη συμφωνηθείσα οριοθετική γραμμή και αναμένουμε από την αλβανική πλευρά την επίλυση του εσωτερικού προβλήματος που προέκυψε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας από την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα, «με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο πλευρών και την προώθηση της περιφερειακής εργασίας θα συνεχίσει να προωθεί με συνέπεια και συγκεκριμένες δράσεις την εμπέδωση της καλής γειτονίας και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, της τήρησης του σεβασμού της αρχής και της αμοιβαιότητας από την αλβανική πλευρά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή