Λανς Άρμστρονγκ: Θανατική καταδίκη ο ισόβιος αποκλεισμός μου

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 09:53
Reuters/George Burns

Με δυσκολία συγκράτησε τα δάκρυά του ο πρώην πρωταθλητής της ποδηλασίας όταν θυμήθηκε τη στιγμή που είπε την αλήθεια στα παιδιά του.

A- A A+

Με τη θανατική ποινή παρομοίωσε ο Λανς Άρμστρονγκ την  ποινή του ισόβιου αποκλεισμού που του επέβαλε η USADA (η Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ).

REUTERS

«Δε λέω ότι αυτό είναι άδικο, λέω ότι είναι διαφορετικό. Αξίζω την τιμωρία, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζω τη θανατική ποινή», δήλωσε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Οπρα Γουίνφρι που μεταδόθηκε την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι η ποινή του ισόβιου αποκλεισμού από την ποδηλασία είναι πολύ βαριά σε σχέση με αντίστοιχες σε άλλους αθλητές που ομολόγησαν ότι έκαναν χρήση αναβολικών.

Παρά τη δημόσια παραδοχή του ότι έκανε χρήση αναβολικών, ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον του στο 1.000 σελίδων πόρισμα της USADA που οδήγησε στον ισόβιο αποκλεισμό του και την αφαίρεση των επτά τίτλων του Γύρου της Γαλλίας.

Ο αμερικανός ποδηλάτης απέρριψε τις κατηγορίες ότι εξακολουθούσε να κάνει χρήση αναβολικών κατά την επιστροφή του το 2009 και υποστήριξε ότι δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει την USADA για να σταματήσει την έρευνα σε βάρος του.

Συγκινησιακά φορτισμένος ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχε το σκάνδαλο στην οικογένειά του. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για όσα έκανε και προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν θυμήθηκε τη στιγμή που είπε στα παιδιά του ότι αληθεύουν οι κατηγορίες σε βάρος του.

«'Εβλεπα το γιο μου, Λουκ, να με υπερασπίζεται και να λέει "δεν είναι αλήθεια". Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να του το πω. Ποτέ δε με ρώτησε "μπαμπά είναι αλήθεια;" Με εμπιστεύεται», ανέφερε, «και εγώ τού είπα: άκου πολλοί ρωτούν για τον μπαμπά σου αν έκανε ή όχι χρήση αναβολικών'. Θέλω να σου πω ότι είναι αλήθεια».

«Είπα στον Λουκ να μη με υπερασπίζεται πια», συνέχισε στον ίδιο συναισθηματικά φορτισμένο τόνο, «και ότι εάν κάποιος πει κάτι σε βάρος μου να μην υπερασπιστεί τον μπαμπά του, αλλά να πει ότι ο μπαμπάς του έχει δηλώσει ότι λυπάται για όλα αυτά».

Ο Λανς Άρμστρονγκ δήλωσε ακόμα ότι θα ήθελε να επιστρέψει κάποτε στην ποδηλασία, αν και ο ίδιος δεν το θεωρεί πιθανό: «Αν θα ήθελα να τρέξω στο Μαραθώνιο στο Σικάγο όταν θα είμαι 50ρονών; Θα το ήθελα, αλλά δεν θα μπορέσω. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και πρέπει να ζήσω με αυτό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Όπως εξάλλου τόνισε, σοβαρό ήταν και το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκε, καθώς έχασε 75 εκατομμύρια δολάρια όταν πέρυσι οι χορηγοί του τον εγκατέλειψαν. «Ολα χάθηκαν», είπε, «έχασα κάθε πιθανό μελλοντικό έσοδο».

Στο τέλος της συνέντευξής του ο Άρμστρονγκ ανέφερε πως δε γνωρίζει τί τού επιφυλάσσει το μέλλον, λέγοντας ότι θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις