Ν. Δένδιας: Τα φαινόμενα ρατσισμού θα παταχθούν αμείλικτα

Καταδίκη της δολοφονίας του μετανάστη στα Πετράλωνα
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 18:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ

Μήνυμα προς όσους υποκινούν ρατσιστικά φαινόμενα αλλά και στους μετανάστες που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας απηύθυνε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

A- A A+

Τα φαινόμενα ρατσισμού θα παταχθούν αμείλικτα. Η ελληνική κοινωνία δεν διέπεται από ρατσισμό.

Τα φαινόμενα ρατσισμού θα παταχθούν αμείλικτα, διεμήνυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν διέπεται από ρατσισμό.

Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ πολιτικές απόψεις συγκεκριμένων φορένω που έχουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες μπορούν να «διακτινιστούν» από την κοινωνία, δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

YOUTUBE

H δήλωση του Ν. Δένδια

Παράλληλα ο υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής, έστειλε το μήνυμα σε όσους βρίσκονται παράνομα στην πατρίδα μας ότι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο η Πολιτεία έστειλε πίσω στις πατρίδες τους πάνω από 22.000 ανθρώπους ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού στα Πετράλωνα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τη λύπη της και τόνισε ότι χρέος όλων μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να απομονώσουμε αυτούς που ασκούν βία αλλά και όλους όσους τους υποκινούν με τον ακραίο ρατσιστικό λόγο τους.

 «Για τους νεαρούς δράστες η Δικαιοσύνη έχει το λόγο. Για αυτούς που έχουν δηλητηριάσει την κοινωνία με τη ρατσιστική - νεοναζιστική ρητορεία τους, το λόγο έχουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες», πρόσθεσε.

Αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτηρίζει «επιβεβλημένη» την τιμωρία των δραστών της χθεσινής δολοφονίας του 27χρονου Πακιστανού από Έλληνες στα Πετράλωνα.

Όπως είπε, εκτός από την πάνδημη καταδίκη και την ανάγκη εγρήγορσης των πολιτών, οι επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα καθιστούν επιβεβλημένη την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στη δήλωσή του ο κ. Καμίνης τονίζει ότι πρέπει να εξιχνιαστεί η δολοφονία του μετανάστη και «να τερματιστεί η ατιμωρησία».

Η ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί και η εξιχνίαση της δολοφονίας του 26χρονου πολίτη από το Πακιστάν μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική αρχή. Η πόλη της Αθήνας, η ελληνική κοινωνία και η Δημοκρατία δεν αντέχουν άλλες τέτοιες αποτρόπαιες συμπεριφορές, καταλήγει ο δήμαρχος Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Πέμπτης, δύο Έλληνες τραυμάτισαν θανάσιμα με αιχμηρό αντικείμενο 27χρονος Πακιστανό στα Πετράλωνα. Οι δράστες, ηλικίας 25 και 29 ετών, οι οποίοι είναι προσεσημασμένοι για κλοπή, συνελήφθησαν στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα ο 29χρονος συλληφθείς υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν τρία στιλέτα, ένας σουγιάς, ένα αεροβόλο πιστόλι, μία σιδερογροθιά και δύο ξύλινα ρόπαλα. Ακόμα στο σπίτι ενός εκ των δραστών βρέθηκαν 50 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Διεθνής Αμνηστία: Αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη ρατσιστική βία

Την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη ρατσιστική βία δείχνει η δολοφονία μετανάστη στα Πετράλωνα, διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Marek Marczynski , η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό καθώς τον τελευταίο έναν χρόνο έχει διαπιστωθεί κλιμάκωση των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει πως η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει μαρτυρίες και πληροφορίες για τέσσερα ακόμα περιστατικά, κατά τα οποία Αιγύπτιοι έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν τραυματιστεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και το Μοσχάτο.

Καταλήγοντας τονίζει την ανάγκη οι ελληνικές αρχές  να οδηγήσουν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς επίσης να ληφθούν επείγοντα μέτρα προκειμένου να δοθεί τέλος στο μεγάλο αριθμό των εκφοβιστικών ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή