Απάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα για τους ιμάμηδες στη Δ. Θράκη

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 17:44
A- A A+

Την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε διαμαρτυρία της Αγκυρας σχετικά με την τροπολογία που έγινε δεκτή στη Βουλή για τους ιμάμηδες στη Θράκη.  

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την «απογοήτευσή» του για την τροπολογία και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παράβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης».

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι «η τροπολογία που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σχετικού νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2007, αλλά -όπως επισημαίνει- δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ύστερα από αντιδράσεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, πέρασε δίχως να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας».

Επικαλείται μάλιστα και τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης που «περιλαμβάνουν τη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα». «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό την προστασία του το δικαίωμα των ατόμων να κάνουν χρήση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της λατρείας και της εκπαίδευσης. Επίσης, τα δεδομένα της ΕΕ και οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο κράτος περιέχουν την παροχή σε αλλοεθνείς πολίτες της δυνατότητας να απολαμβάνουν θρησκευτικής ελευθερίας», τονίζεται, ενώ «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του», προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό». 

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του  τουρκικού ΥΠΕΞ, ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτειρκών,  Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μίλησε για «πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών», όπως επεσήμανε, «που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα», για να υπογραμμίσει με νόημα πως τέτοιου ανακοινώσεις  «δεν συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Η τουρκική ανακοίνωση, συνέχισε ο κ. Δελαβέκουρας εντάσσεται «στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική πολιτεία», μια απόπειρα όμως, που, όπως είπε, «πέφτει στο κενό», «καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Στο ίδιο πλαίσιο και αφήνοντας αιχμές για την στάση της Αγκυρας σε ανάλογα θέματα, ανέφερε ότι η Ελλάδα «παρακολουθεί στενά τα βήματα που κάνει η Τουρκία, προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν δεδομένο». Αυτό άλλωστε, συμπλήρωσε, συνιστά σημαντική παράμετρο της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα στηρίζει.

  Όσον αφορά την ίδια τη νομοθετική ρύθμιση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε τα ακόλουθα:

- Οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα.

- Τώρα πλέον, δίδεται η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου, για πρώτη φορά, στα δημόσια σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μειονοτικοί μαθητές.

- Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των σοβαρών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων μειονοτικών συμπολιτών μας.

- Η ένταξη των μουσουλμάνων ιερουργών στην Θράκη, εφ' όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους.

- Η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή