Για πέντε εκατ. δολ. επικήρυξαν οι ΗΠΑ τον Κροάτη στρατηγό Αντε Γκοτοβίνα

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2003 12:56
A- A A+

Με πέντε εκατομμύρια δολάρια, ανταμείβει η Ουάσινγκτον οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Κροάτη στρατηγού, Αντε Γκοτοβίνα, τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), κατηγορεί από το 2001 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος με συνέντευξή του σήμερα σε εφημερίδα του Ζάγκρεμπ.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την κροατική κυβέρνηση να συλλάβει τον Γκοτοβίνα, προσφέροντας αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων στον οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες για το μέρος όπου κρύβεται», είπε ο Πιέρ-Ρίτσαρντ Πρόσπερ, Αμερικανός διπλωμάτης αρμόδιος για τα εγκλήματα πολέμου, στην εφημερίδα «Jutarnji List».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πεπεισμένες, ότι, ο στρατηγός κρύβεται στην Κροατία όπου «προστατεύεται από δίκτυο που έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος που συζήτησε με τις κροατικές αρχές το θέμα αυτό χθες στο Ζάγκρεμπ.

«Αν η Κροατία εκτιμά ότι δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να εντοπίσει πού κρύβεται ο Γκοτοβίνα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

Ο στρατηγός Γκοτοβίνα διαφεύγει της σύλληψης μετά την απαγγελία της σε βάρος του κατηγορίας από το ΔΠΔ, για τον ρόλο του στη σφαγή Σέρβων της Κροατίας στο τέλος του σερβο-κροατικού πολέμου (1991-1995).

Οι κροατικές αρχές που έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι επιδεικνύουν έλλειψη προθυμίας για τη σύλληψή του, βεβαιώνουν επιμόνως ότι ο αξιωματικός δεν βρίσκεται στην Κροατία. Η συνεργασία με το ΔΠΔ είναι ένα από τα κριτήρια που πρέπει να πληροί η Κροατία στις διαδικασίες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή