Παραπομπή Γ. Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή

Στις 25 Φεβρουαρίου το πόρισμα
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 02:21
REUTERS/ICON

H Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

A- A A+

Έπειτα από μία πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με βάση την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

O Xρ. Μαρκογιαννάκης ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Αντιθέτως, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος.

Στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Θεόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητοι), Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), Ηρώ Διώτη και Γιάννης Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

  • Υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές, κατά 6 και «παρών» τρεις.
  • Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ, 26 κατά, ενώ βρέθηκαν 4 άκυρα.
  • Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ, 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία «παρών».

Ανά πρόσωπο, στην κάπλη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24, ενώ «παρών» δήλωσαν 2. Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ - ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.

Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.

Τέλος, στην τέταρτη κάλπη για τον Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά. Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ - ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.
 

Αντιπαράθεση για τη διαδικασία

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε το θέμα της διαδικασίας.  Αρχικώς, η κυβερνητική πλειοψηφία και το προεδρείο της Βουλής είχαν προτείνει μια διαδικασία τριών ξεχωριστών μυστικών ψηφοφοριών σύμφωνα με τις προτάσεις των κομμάτων για τα τέσσερα «εγκαλούμενα» πρόσωπα: (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος) η οποία είχε χαρακτηριστεί ως μεθόδευση από την αντιπολίτευση. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία σε μια και μόνη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο (ναι, όχι, λευκό) προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται και για τα φερόμενα αδικήματα με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν όλες οι πτέρυγες συμφώνησαν ικανοποιημένες.

Αρκετές ώρες μετά, όμως, το προεδρείο της Βουλής άλλαξε στάση και μοίρασε ψηφοδέλτια που έδιναν τη δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίζουν κατά πρόταση των κομμάτων και όχι κατά κατηγορία αδικήματος. Η μεταστροφή αυτή είχε ως συνέπεια την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διεξαγωγής της ψηφοφορίας για 1½ ώρα.

Επεισοδιακή, αποδείχθηκε όμως και η διαδικασία της ψηφοφορίας αφού δεκάδες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παραβίασαν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, αφού προσήλθαν μόνο στην κάλπη του κ. Παπακωνσταντίνου και απείχαν επιδεικτικά από τις άλλες τρείς προκειμένου να αποδείξουν ότι τήρησαν την κομματική γραμμή, που ήταν η παραπομπή μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη - την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- είναι οι εξής:
Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θάνος Μωραΐτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.
 

«Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο»

«Δεν είμαι απλώς αθώος, είμαι αντικείμενο μιας χοντροκομμένης προσπάθειας ενοχοποίησης», υποστήριξε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά τα περί αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ».

Δεν είμαι απλώς αθώος, είμαι αντικείμενο μιας χοντροκομμένης προσπάθειας ενοχοποίησης

Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών

«Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, αποκρούοντας τις κατηγορίες της αλλοίωσης της λίστας και της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδονται.

«Εγώ ζήτησα και έφερα στην Ελλάδα τη λίστα Λαγκάρντ και όποια ενέργεια έγινε για την αξιοποίησή της έγινε επί των ημερών μου», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θα ήταν «παράλογο και βλακώδες» να επιχειρήσει να αφαιρέσει ονόματα συγγενών του από τη λίστα.

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική πλειοψηφία κέρδισε στη Βουλή, όχι όμως στην κοινωνία

«Στη Βουλή κέρδισε η κυβερνητική πλειοψηφία και η συγκάλυψη αλλά στην κοινωνία έχασε και μάλιστα συντριπτικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «ήταν αναμενόμενο να κερδίσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε μια γραμμή συγκάλυψης», τονίζοντας μάλιστα ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης «είχαν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, οργανωτικά και άλλα, τα οποία είδε σε ζωντανή σύνδεση όλος ο ελληνικός λαός, για να την διασφαλίσουν».

Βάλλοντας δε κατά του Πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «η θεαματική ψήφος του απόντος από τη συζήτηση κ. Σαμαρά μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου δε νοθεύει απλά με ''εντολή Σαμαρά'' τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά πιστοποιεί και συμβολίζει το κυβερνητικό deal της συγκάλυψης και της πλήρους κάλυψης των μεγάλων ευθυνών του κ. Βενιζέλου».

Π. Καμμένος: Νύχτα ντροπής

Για «νύχτα ντροπής» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. «Μια νύχτα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο με ομοιόμορφα ψηφοδέλτια που είχαμε να δούμε από το 1985, οι μεθοδεύσεις από τη συμμορία του κολλεγίου με εκβιασμούς κατά της Δημοκρατίας και των βουλευτών κι όμως τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός άκουσε την αλήθεια, αντέδρασε στις μεθοδεύσεις οι οποίες έγιναν και τελικά θα αποφανθεί για τη Δημοκρατία».

«Η Δημοκρατία δεν στήνεται σε ψηφοδέλτια τα οποία έχουν σκοπό να ελέγξουν τη συγκάλυψη αλλά πάνω στην βούληση των πολιτών οι οποίοι αυτό που θέλουν είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους οι οποίοι παρανόμησαν απέναντι στην πατρίδα και την Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Χρυσή Αυγή: Κάθαρση - μαϊμού

Για «κάθαρση - μαϊμού από τη Βουλή κόντρα στη λαϊκή βούληση», κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«ΝΔ και Σύριζα αθώωσαν Βενιζέλο και Παπανδρέου δίνοντας ανάσα στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας. Η Χρυσή Αυγή θα απαιτήσει δυναμικά την απόδοση ποινικών ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο. Ο αγώνας για πολιτική κάθαρση συνεχίζεται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή