Τουρκία: Μαζική συγκέντρωση Κούρδων για την κηδεία των ακτιβιστριών του PKK

Άγνωστοι παραμένουν ακόμη οι δράστες της δολοφονίας τους στο Παρίσι
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 15:04
REUTERS/UMIT BEKTAS

Σε μαζική συγκέντρωση μετέτρεψαν την κηδεία των τριών ακτιβιστριών του PKK, οι οποίες δολοφονήθηκαν στο Παρίσι, χιλιάδες Κούρδοι στην τουρκική πόλη Ντιγιαρμπακίρ.

A- A A+

Με χιλιάδες Κούρδων πλημμύρισαν οι δρόμοι του Ντιγιαρμπακίρ στην Τουρκία για την κηδεία των τριών ακτιβιστριών του PKK, οι οποίες δολοφονήθηκαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Τα φέρετρα των Σακίν Τζανσίζ, Φιντάν Ντογάν και Λέιλα Σοϊλέμεζ κρατούσαν εναλλάξ κούρδοι μειονοτικοί, ενώ το πλήθος τραγουδούσε άσματα υπέρ του αποσχιστικού αντάρτικου.

Πολλά καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους.

REUTERS

Την Τετάρτη το βράδυ, έξω από το αεροδρόμιο της πόλης, είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος, το οποίο δονούσαν συνθήματα υπέρ των κούρδων ανταρτών, την ώρα που οι αρχές μετέφεραν τις σορούς των τριών γυναικών έξω από το αεροπλάνο.

Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις με εξοπλισμό καταστολής διαδηλώσεων.

Πολλές γυναίκες φορούσαν λευκές μαντήλες στη μνήμη των ακτιβιστριών.

Οι σοροί των γυναικών αναμένεται να ταφούν στα χωριά από τα οποία κατάγονταν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις, ενώ και τα κίνητρα του εγκλήματος δεν έχουν γίνει γνωστά.

Δεν σταματούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού τουρκικού «Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας» Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πάντως, σημείωσε ότι το κόμμα του συνεχίζει να υποστηρίζει την προσπάθεια για ειρήνευση, η οποία έχει ξεκινήσει μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και του PKK.

Για προσπάθεια υπονόμευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών είχε κάνει εξ αρχής λόγο και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συνομιλίες τούρκων αξιωματούχων με τον φυλακισμένο ηγέτη του Κόμματος των Εργατών του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχουν ως στόχο να μπει τέρμα στην 29χρονη ένοπλη δράση της οργάνωσης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK μέχρι οι κούρδοι μαχητές να καταθέσουν τα όπλα τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή