Χωρίς μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ την Παρασκευή

24ωρη προειδοποιητική απεργία
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 12:56
ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με -24 κυλιόμενες απεργίες- προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι του μετρό.

A- A A+

Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν και αύριο οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού της Αθήνας, καθώς εκτός από τους εργαζόμενους στο μετρό, και οι εργαζόμενοι σε Ηλεκτρικό και Τραμ προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Οι συρμοί του μετρό είναι ακινητοποιημένοι και σήμερα λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τη λήξη της.

«Η εμμονή της κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζόμενους στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ) στο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο του στενού Δημόσιου Τομέα, καταργώντας με παράνομο και βίαιο τρόπο την Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που έχουμε υπογράψει και βρίσκεται σε ισχύ, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων. Επισημαίνεται μάλιστα πως οι διοικήσεις των σωματείων στη ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ «γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να γίνει ένας επίπονος αγώνας διαρκείας μέχρι να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των επιβατών».

Οι εργαζόμενοι, αφού σημειώνουν πως θα επιδιώξουν τον συντονισμό όλων των σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ.,  στην Ο.ΣΥ., στον Προαστιακό και τον ΟΣΕ,  για να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις και  κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες, τονίζουν πως θα απευθυνθούν στη Γ.Σ.Ε.Ε., στα Εργατικά Κέντρα σε Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία, «ώστε να ξεκινήσει κοινός αγώνας για την υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ισοπεδώσει».

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου, ο οποίος αποδείχτηκε προσχηματικός. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, έστω και την ύστατη στιγμή να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού καθεστώτος. Ζητάμε την κατανόηση του επιβατικού κοινού», ανέφερε νωρίτερα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).  

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. αποφάσισε με καθολική πλειοψηφία τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα απεργία και στις 21 Ιανουαρίου 2013, αντιδρώντας στην ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.   

Ερωτηθείς σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό, ο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι καμία κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο. «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Πειραιά. Ο υπουργός σημείωσε ότι κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά όπως είπε, δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης καθώς έχει ψηφιστεί ο νόμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή