Ταραχές στη Βολιβία, δύο νεκροί

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 09:13
A- A A+

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίσθηκαν στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων, μεταξύ ανθρακωρύχων και ανδρών της βολιβιανής αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΤΒ.

Οι ταραχές έγιναν στην περιοχή Βεντίγιας, 10 χιλιόμετρα από την πόλη Ελ Αλτο, στην επαρχία Λα Πας, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ανθρακωρύχοι, για να διαμαρτυρηθούν για την σχεδιαζόμενη πώληση φυσικού αερίου, μέσω ενός λιμανιού στη γειτονική Χιλή. Η Βολιβία έχει μακρά ιστορία εντάσεων με τη Χιλή, για την πρόσβαση εμπορικών προϊόντων στα λιμάνια του Ειρηνικού.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους διαδηλωτές για την τροπή που πήρε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι επιτέθηκαν σε λεωφορεία που είχαν καθηλωθεί από τους απεργούς και υποχρέωσαν την αστυνομία να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Χαϊρο Σαναμπρία υποστήριξε, ότι, ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους χρησιμοποίησαν δυναμίτη εναντίον των αστυνομικών.

Τα εργατικά συνδικάτα στη Βολιβία, οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες εβδομάδες, εναντίον των σχεδίων για την πώληση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μέσω ενός λιμανιού της Χιλής. Για τον λόγο αυτό, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας κήρυξε γενική απεργία πριν από δέκα ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή