Στην Ιρανή δικηγόρο και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σιρίν Εμπαντί απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το 2003, ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή για το Νόμπελ στο Οσλο.
Η ιρανή δικηγόρος δήλωσε «έκπληκτη» από την ανακοίνωση της Νορβηγικής Ακαδημίας και δήλωσε ότι το βραβείο αυτό τιμά «όλους τους Ιρανούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία».
Η Σιρίν Εμπάντι εξέφρασε την ελπίδα ότι η βράβευσή της θα συμβάλει στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Ιράν.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη και υπερήφανη. Είναι πολύ καλό για μένα, πολύ καλό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, καλό για τη δημοκρατία στο Ιράν και ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των παιδιών στο Ιράν», δήλωσε η Σιρίν Εμπάντι τηλεφωνικά από το Παρίσι στη νορβηγική τηλεόραση.
Υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης ήταν 165 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Πάπας Ιωάννης Παύλος και ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Πέρυσι, το βραβείο είχε απονεμηθεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.
Βιογραφικό
Η Σιρίν Εμπάντι είναι αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού, μία δικηγόρος που ειδικεύτηκε στο χειρισμό δύσκολων υποθέσεων σε μία χώρα όπου μία γυναίκα θεωρείται, πως έχει το ήμισυ της αξίας ενός άνδρα.
Αγωνίστρια για την αναγνώριση της θέσης των γυναικών στο Ιράν, η Σιρίν Εμπάντι, 56 ετών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί στις προεδρικές εκλογές του 1997. Αγωνίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, αποτελεί στόχο των υπερσυντηρητικών του Ιράν.
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε θύμα της αλλαγής των συνθηκών ζωής που επιφυλάχθηκε στις γυναίκες του Ιράν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Σάχη, η Σιρίν Εμπάντι ήταν μία από τις σπάνιες γυναίκες δικαστές στη χώρα και μετά το 1979 εξαναγκάσθηκε να αλλάξει επάγγελμα αφού απαγορεύθηκε στις γυναίκες να δικάζουν.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ως δικηγόρου, διακρίθηκε στο χειρισμό ευαίσθητων υποθέσεων. Πρόσφατα ασχολήθηκε με την έρευνα δολοφονιών διανοουμένων και αντιφρονούντων το 1998 και 1999 και εκπροσωπεί τις οικογένειες των επίσης δολοφονημένων αντιφρονούντων Νταριούς και Παρβάνεχ Φορουχάρ.
Φυλακίσθηκε για 22 ημέρες πριν από τρία χρόνια με την κατηγορία ότι κατέγραψε σε κασέτα και έδωσε στη δημοσιότητα τις «εξομολογήσεις», του Αμιρ Φαρσάντ Εμπραχίμι, ο οποίος μιλούσε για την Ανσαρ Χεζμπολάχ και εξηγούσε πώς αυτή η οργάνωση εξτρεμιστών ισλαμιστών είχε λάβει εντολή να καταστέλλει κάθε διαδήλωση ή άλλης μορφής εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και σε απαγόρεσυη εξάσκησης του επαγγέλματός της για πέντε χρόνια.
Είναι διδάκτωρ του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών 20 και 23 ετών.