Αυξάνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το Γκουαντανάμο

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 15:59
A- A A+

Την παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την ΗΠΑ στην υπόθεση των αιχμαλώτων της αμερικανικής βάσης του Γκουαντανάμο στην Κούβα, ζητεί ομάδα αμερικανών στρατιωτικών, δικαστών και διπλωματών.

Η εν λόγω ομάδα παρουσίασε τα επιχειρήματά της στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε από 16 κρατουμένους του Γκουαντανάμο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με αίτημα να τους δοθεί το δικαίωμα να έχουν δικηγόρο Τα μέλη της ομάδας θεωρούν απαράδεκτη την επ' αόριστον κράτηση περίπου 660 υπόπτων για συμμετοχή σε παραστρατιωτικές ομάδες τρομοκρατών ενώ εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση αυτή πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο Αμερικανούς στο εξωτερικό.

«Το κύριο διπλωματικό πλεονέκτημά μας ήταν οι αξίες αυτού του έθνους», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από 19 πρώην διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων δύο πρώην βοηθοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ένας του υπουργείου ¶μυνας.

Μέλη της ομάδας επισημαίνουν ότι η παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης στο Γκουαντανάμο ίσως δώσει λαβή σε άλλα έθνη να κάνουν το ίδιο, κάτι που μπορεί να «θέσει σε κίνδυνο τους αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι πιθανόν να συλληφθούν στο μέλλον».

Περίπου 660 άτομα από 42 χώρες, κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα και θεωρούνται από την κυβέρνηση Μπους ως «παράνομοι μαχητές» οπότε, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική κυβέρνηση, δεν εμπίπτουν στους κανόνες οι οποίοι διέπουν τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. Συνεπώς είναι δυνατή η επ' αόριστον κράτησή τους χωρίς να ορίζεται η ημερομηνία της δίκης τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή