«Ματιές» των Κ. Γαβρά, Ταραντίνο και Κι Ντουκ στα πλάνα της εβδομάδας

Oι ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 11:28

Η ταινία «Django o τιμωρός» του Κουέντιν Ταραντίνο.

A- A A+

Κουέντιν  Ταραντίνο, Κιμ Κι Ντουκ και  Κώστας Γαβράς σκηνοθετούν  τα πλάνα των τριών πρώτων επιλογών της κινηματογραφικής εβδομάδας.  Στις υπόλοιπες τρεις συναντούμε ένα θρίλερ, μια προσωπική ιστορία και τον αγαπημένο Νέμο σε τρεις  διαστάσεις.

«Django, ο τιμωρός»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Κουέντιν  Ταραντίνο, με το ιδιόμορφο προσωπικό του ύφος και την ιδιάζουσα αισθητική του, υπεισέρχεται στο κινηματογραφικό είδος του γούεστερν, αντλώντας έμπνευση από το καλτ σπαγγέτι γουέστερν «Django»  του 1966, και δημιουργεί τη νέα του ταινία, η οποία απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου και  β΄ανδρικού ρόλου – Κριστόφ Βαλτζ, και είναι υποψήφια για 5 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, β΄ ανδρικού ρόλου – Κριστόφ Βαλτζ, πρωτότυπου σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ ήχου).

Γνωστός για την ιδιαίτερη τάση του να καταπιάνεται με διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, τιμώντας τα και υποσκάπτοντάς τα ταυτόχρονα, ο αμφιλεγόμενος δημιουργός υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, για την οποία επιλέγει και ένα εντυπωσιακό καστ, ενώ κάνει και ο ίδιος το πέρασμά του.

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Τζέιμι Φοξ και Κριστόφ Βαλτζ και οι υποψήφιοι για Όσκαρ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο  και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον συμπράττουν με τους Κέρι Γουάσινγκτον, Σάσα Μπαρόν Κοέν, Κερτ Ράσελ και Ντον Τζόνσον.
Η ιστορία διαδραματίζεται δύο χρόνια πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο και ξετυλίγει την ιστορία ενός σκλάβου, ο οποίος παλεύει για να κερδίσει την ελευθερία του, αλλά και για να σώσει  τη γυναίκα του, που χάθηκε σε ένα σκλαβοπάζαρο.

«Πιετά»

Ένας από τους σημαντικότερους και ιδιαιτέρα αγαπημένους στην Ευρώπη και την Ελλάδα νοτιοκορεάτες σκηνοθέτες, ο Κιμ Κι Ντουκ επανέρχεται με τη νέα του δραματική ταινία, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο 69ο Φεστιβάλ Βενετίας, διαγράφει μία εξαιρετική φεστιβαλική πορεία και ήταν η επίσημη πρόταση της Ν. Κορέας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Με πρωταγωνιστές τους Τσο Μιν Σου και Λι Γιουνγκ Τζιν, ένας άνθρωπος της νύχτας, που βασανίζει όποιους χρωστούν σε τοκογλύφους, έρχεται αντιμέτωπος με μία γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα του, που τον εγκατέλειψε μωρό. Τότε, πολλά σκοτεινά μυστικά αρχίζουν να αποκαλύπτονται, μετατρέποντας τον από θύτη σε θύμα.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης για την ταινία του, που τελειώνει με τον ύμνο «Κύριε Ελέησον»: «Από τους μεγάλους πολέμους, μέχρι τα συνήθη εγκλήματα των ημερών μας, πιστεύω ότι όλοι εμείς, που ζούμε σε αυτή την εποχή, είμαστε αμαρτωλοί και συνεργοί σε ό,τι κακό συμβαίνει. Αγωνίζομαι, για να συνειδητοποιήσω όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Πιστεύω ότι το κοινό που θα παρακολουθήσει την ταινία, μετά θα αναρωτηθεί για το τί μέλλει γενέσθαι με την καπιταλιστική κοινωνία, στην οποία ζει. Και, κυρίως, ότι πρέπει να αλλάξουν τους εαυτούς τους και τον τρόπο ζωής τους».

«Το κεφάλαιο»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ  έλληνας σκηνοθέτης που ζει στη Γαλλία, Κώστας Γαβράς, βασίζει τη νέα του ταινία στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στεφάν Οσμόντ, το οποίο παρακολουθεί ένα μεγαλοστέλεχος μιας γαλλικής τράπεζας, να εμπλέκεται στα γρανάζια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιλέγοντας για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Γκαντ Ελμαλέχ, Γκαμπριιέλ Μπερν, Νατάσα Ρενιέ, Πολ Μπαρέ, Σελίν Σαλέτ και Ιπολί Ζιραρντό, ο σκηνοθέτης αποτυπώνει με καταιγιστικό ρυθμό το σύγχρονο τραπεζικό κατεστημένο και ασκεί δριμεία κριτική στο διεθνές οικονομικό σύστημα, αποκαλύπτοντας τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των υποκινητών της απανταχού εξουσίας και της οικονομικής τρομοκρατίας.

«Άλλοθι»

Το θρίλερ του Νίκολας Τζαρέκι - με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Σούζαν Σαράντον, Τιμ Ροθ, Μπριτ Μόρλινγκ και Λαετίσια Κάστα - συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Τα ύποπτα μυστικά ενός 60χρονου επιχειρηματία που προσπαθεί να κλείσει την καλύτερη συμφωνία της καριέρας του, αρχίζουν να έρχονται στο φως. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όταν εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο ανθρωποκτονίας και πρέπει να βρει το τέλειο άλλοθι.

«Ιστορίες της ζωής μας»

Η  υποψήφια για Όσκαρ  ηθοποιός και σκηνοθέτης Σάρα Πόλεϊ καταγράφει την προσωπική της ιστορία σε αυτό το ντοκιμαντέρ, που συμμετείχε επίσημα στα Φεστιβάλ του Τορόντο και της Βενετίας. Η ταινία ακολουθεί την προσπάθεια της δημιουργού να εντοπίσει τον πραγματικό της πατέρα ανάμεσα στους συντρόφους της μητέρας της.

«Ψάχνοντας τον Νέμο 3D»

Ο  βραβευμένος με Όσκαρ   Άντριου Στάντον αποφάσισε να επανεκδώσει επεξεργασμένη με την τεχνολογία 3D την ταινία που κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, το 2003, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ σεναρίου, μουσικής και μοντάζ ήχου. Το κλοουνόψαρο Νέμο επιστρέφει τρισδιάστατο, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που του δημιουργεί η υπερβολική προστασία του πατέρα του.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς