Βίαιες συγκρούσεις στη Βολιβία, τουλάχιστον 20 νεκροί

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 07:55
A- A A+

Περίπου είκοσι διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Κυριακή στις σφοδρές συγκρούσεις με χιλιάδες στρατιώτες που, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, εστάλησαν να καταστείλουν τις βίαιες κινητοποιήσεις εναντίον του Προέδρου της χώρας, Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις σκληρές οδομαχίες με στρατιώτες που καθάριζαν τους δρόμους από τα οδοφράγματα, τα οποία στραγγάλιζαν την προμήθεια καυσίμων και τροφίμων στην πρωτεύουσα, στο φτωχό βιομηχανικό προάστιο Ελ Αλτο, 7 χλμ. έξω από την Λα Πας, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση, η οποία αποδίδει μικρή βαρύτητα στον αριθμό των νεκρών στις πρόσφατες διαδηλώσεις, ανακοίνωσε ότι τέσσερις πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και ότι άλλα περίπου 30 άτομα τραυματίσθηκαν.

Οι συγκρούσεις της Κυριακής ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε περίπου 30, και των τραυματιών σε δεκάδες, στην διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής του Λοσάδα, που διαρκούν ένα μήνα στην πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι δύσκολο να προκύψει ένας ακριβής απολογισμός, αλλά σύμφωνα με τις αναφορές που μελετήσαμε, υπάρχουν είκοσι νεκροί και 91 τραυματίες μέσα ή γύρω από το Ελ Αλτο», δήλωσε ο Ουάλντο Αλμπαρατσίν, στέλεχος οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μαουρίτσιο Αντεζάνα δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας οποιαδήποτε στιγμή για να σταματήσει αυτό που εκλαμβάνει ως απόπειρα πραξικοπήματος από τους αντιπάλους της, κατηγορία που έχει εκτοξεύσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν, ότι, στρατιώτες φρουρούν τον κεντρικό δρόμο του Ελ Αλτο, το επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης.

Ο Ινδιάνος ηγέτης και βουλευτής Ιβο Μοράλες, ο οποίος έχασε με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2002, απέρριψε τις κυβερνητικές κατηγορίες περί απόπειρας πραξικοπήματος. «Αυτοί δρουν ως πραξικοπηματίες», δήλωσε προς δημοσιογράφους.

Το ελάχιστα δημοφιλές σχέδιο εξαγωγής φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου της Χιλής, η οποία έχει τεταμένες διπλωματικές σχέσεις με την Βολιβία λόγω συνοριακών διαφορών, έχει καταστεί επίσης αφορμή πολλών διαδηλώσεων.

Ο Σάντσες δε Λοσάδα, σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ο οποίος αντιμετωπίζει εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αποτυχία του να καταπολεμήσει την φτώχεια και την διαφθορά, υποβαθμίζει την σημασία των διαδηλώσεων και αγνοεί τις εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Την επόμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι εργαζόμενοι στις φυτείες κόκας, εξοργισμένοι από την προσπάθεια, με την στήριξη των ΗΠΑ, να καταστραφούν όλες οι χαρακτηριζόμενες, ως παράνομες φυτείες κόκας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή κοκαΐνης, αναμένεται να ενωθούν και αυτοί με τους διαδηλωτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή