Σχέδιο για περιορισμό της βίας λόγω οπλοκατοχής ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Ανακοινώσεις παρουσία γονέων παιδιών που χάθηκαν στο μακελειό του Κονέκτικατ
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 19:41
REUTERS/JASON REED

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει το πρόγραμμα για τον περιορισμό της βίας λόγω της οπλοκατοχής.

A- A A+

Πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον περιορισμό της βίας η οποία συνδέεται με την οπλοκατοχή, χωρίς να περιμένει την διαβούλευση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Βασικές συνιστώσες του σχεδίου Ομπάμα αποτελούν οι καθολικοί έλεγχοι ποινικού μητρώου για κάθε αγοραπωλησία οπλισμού, η απαγόρευση της πώλησης ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου, καθώς και η απαγόρευση των μεγάλων γεμιστήρων.

REUTERS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε 23 εκτελεστικές διαταγές οι οποίες δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι ανακοινώσεις Ομπάμα έγιναν μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα γύρω από το ζήτημα των κριτηρίων της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, μετά το πρόσφατο μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του, και μπροστά στις κάμερες, 23 εκτελεστικές διαταγές οι οποίες δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με αυτές, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών για ελέγχους μητρώου των υποψήφιων αγοραστών οπλισμού.

Διορίζεται ακόμη μόνιμος διευθυντής στο Γραφείο Καπνού, Αλκοόλ, Οπλισμού και Εκρηκτικών, ενώ εντέλλονται τα Κέντρα Ελέγχου Παθήσεων να πραγματοποιήσουν έρευνες για τη βία η οποία συνδέεται με τα όπλα.

REUTERS

Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ωστόσο ότι οι πλέον αποτελεσματικές δράσεις για το θέμα μπορούν να ληφθούν μόνο με την έγκριση των νομοθετικών σωμάτων.

Ο Ομπάμα περιστοιχιζόταν, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του, από παιδιά τα οποία του έγραψαν γράμματα ενάντια στη βία των όπλων την εβδομάδα μετά την τραγωδία του Νιουτάουν.

Στο Λευκό Οίκο βρέθηκαν μέλη των οικογενειών των 20 παιδιών τα οποία έχασαν τη ζωή τους στο Κονέκτικατ, καθώς και επιζώντες από την επίθεση.

Οι προτάσεις του αμερικανού προέδρου βασίσθηκαν σε εισήγηση ειδικής ομάδας εργασίας για το ζήτημα, στην οποία ήταν επικεφαλής ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το ισχυρό αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association), ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις Ομπάμα δεν αποτελούν «λύση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε ως έθνος».

«Μόνο έντιμοι και νομιμόφρονες κάτοχοι όπλων θα πληγούν και τα παιδιά μας θα παραμείνουν εκτεθειμένα απέναντι στο αναπόφευκτο περισσότερων τραγωδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή