Ιαπωνία: Καθηλωμένα τα Boeing 787 Dreamliner

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 06:04
REUTERS/Toru Hanai

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από το Ούμπε στο Τόκιο με 129 επιβάτες και οκτώ μέλη του πληρώματος.

A- A A+

Οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας αποφάσισαν να καθηλώσουν τα Boeing 787 Dreamliner που έχουν στο στόλο τους μετά από την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους αυτού του τύπου.

Νωρίτερα, ένα Boeing 787 Dreamliner της ιαπωνικής εταιρείας All Nippon Airways (ANA) πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Τακαμάτσου, στα δυτικά της Ιαπωνίας, εξαιτίας καπνού στην καμπίνα.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από το Ούμπε στο Τόκιο με 129 επιβάτες και οκτώ μέλη του πληρώματος. Αρκετοί επιβαίνοντες τραυματίστηκαν ελαφρά στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τις ειδικές τσουλήθρες στο αεροδρόμιο Τακαμάτσου, στο Σικόκου, τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας.

«Στη διάρκεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ειδοποιήθηκε για πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ηλεκτρικό συσσωρευτή. Ερευνούμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε εκπρόσωπος της ΑΝΑ. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως η ειδοποίηση αφορούσε την παρουσία καπνού σε τμήμα του αεροσκάφους στο οποίο βρισκόταν ηλεκτρικός συσσωρευτής, απ΄ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα.

REUTERS
Εκκένωση Boeing 787 στην Ιαπωνία

Το τηλεοπτικό δίκτυο JNN της Ιαπωνίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την έκτακτη εκκένωση του αεροσκάφους 787 Dreamliner των ιαπωνικών γραμμών All Nippon Airways

Η All Nippon Airways προχώρησε  στην καθήλωση των 17 αεροσκαφών αυτού του τύπου που έχει στο στόλο της, ενώ το ίδιο έπραξε και η Japan Airlines με τα επτά δικά της αεροσκάφη.

Πρόκειται για το έβδομο περιστατικό που σημειώνεται στις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρίες ΑΝΑ και Japan Airlines ( JAL) μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό» και έστειλε ειδικούς στο αεροσκάφος.

Από την πλευρά του ο όμιλος Boeing ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με τους πελάτες του και τις αρμόδιες αρχές για να διαφωτίσει τα αίτια των ατυχημάτων αυτών.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προκαταρκτική εκτίμηση για το νέο ατύχημα. «Το περιστατικό αυτό θα περιληφθεί στην έρευνα που άρχισε την περασμένη εβδομάδα για τα βασικά συστήματα του (Boeing) 787, αυτά του σχεδιασμού, της κατασκευής και της συναρμολόγησης του αεροσκάφους», αναφέρει η υπηρεσία.

Και η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ινδίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ελέγχους των αεροσκαφών Boeing787 Dreamliner, τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρία Air India. «Θα εξετάσουμε την κατάσταση σε συνεργασία με τον όμιλο Boeing και την Air India», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Αρούν Μίσρα και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα δεν υπάρχει θέμα να καθηλωθούν τα αεροσκάφη αυτά στα αεροδρόμια της Ινδίας».

Πάντως, η αεροπορική εταιρία Qantas της Αυστραλίας δήλωσε πως δεν θα αποσύρει την παραγγελία 15 Boeing 787 Dreamliner που έχει κάνει για λογαριασμό της θυγατρικής της Jetstar.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή