Επί τάπητος η κλιμάκωση της βίας

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 07:10
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σύσκεψη θα έχουν στις 18.00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η κλιμάκωση των φαινομένων βίας, μετά και από την χθεσινή ένοπλη επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού, θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης που θα έχουν σήμερα στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για την επίθεση. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των πρόσφατων περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό.

Προσερχόμενος, πάντως, χθες στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. «Έναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτήριο, που πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία, όμως, δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουνε, λοιπόν, αυτοί που πρέπει: η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό είχε, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, έντονη αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για  προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και προβοκάτσιες που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με αιχμή τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή για το ενδεχόμενο δράσης παρακρατικών.

«Χαίρομαι για το ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει να κάνει τον αγώνα που θέλει – σύμφωνα με την ιδεολογία της – χωρίς να τρομοκρατείται», «αλλά θέλω και να εξετάσει το γεγονός μήπως κάποιος ωφελείται – και ποιός ωφελείται - από αυτά τα γεγονότα. Δεν ωφελείται πάντως η αριστερά ... Κάποιος άλλος ωφελείται... Μήπως προέρχεται αυτή η ενέργεια από παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη Ν.Δ;», διερωτήθηκε ο κ. Γλέζος.

«Όταν ακούς κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για παρακρατικούς της δεξιάς που ευθύνονται για την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και για κυβερνητικό εκπρόσωπο που δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του αδερφού του, τι να πει κανείς», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε οι δηλώσεις αυτές να μην είναι ενδεικτικές της ειλικρίνειας του ΣΥΡΙΖΑ όταν καταδικάζει τις επιθέσεις».

«Καθαρά» τα όπλα της επίθεσης

Στο πεδίο των ερευνών, τα όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, ένα καλάσνικοφ και ένα μάγκνουμ σπέσιαλ, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο της επίθεσης εντοπίστηκαν μία βολίδα, η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά,  μία βολίδα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτηρίου και εννέα κάλυκες καλάσνικοφ σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού.

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται επίσης υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τόσο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας όσο και παρακείμενων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου εντοπίστηκε καμμένο ένα κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο ενδέχεται να έχει σχέση με την επίθεση.Το περιστατικό των πυροβολισμών σημειώθηκε περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ η πυρκαγιά στο αυτοκίνητο εκδηλώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, στις 03:10.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή