Θέατρο - Στα βουβά κύματα ενός ερωτικού ωκεανού

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 11:30

Το έργο «Σουέλ» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Χρήστου Παληγιαννόπουλου με την Ελένη Καστάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

A- A A+

Ο απόλυτος έρωτας, χωρίς όρια και αναστολές, αφήνεται στην ορμή των βουβών κυμάτων της ανθρώπινης ψυχής, για να τον παρασύρουν σε ένα τρικυμιώδες ταξίδι.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, το έργο «Σουέλ» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Χρήστου Παληγιαννόπουλου με την Ελένη Καστάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο  Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ. 

Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη - το οποίο έχει κάνει πάνω από 30 εκδόσεις, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά - αφηγείται την ιστορία της Λίτσας Τσίχλη, μιας κομμώτριας,  που επί 40 χρόνια, είναι η κρυφή αγαπημένη του καπετάνιου Μήτσου Αυγουστή, ο οποίος αρνείται να βγει στη σύνταξη, γιατί η θάλασσα δε θέλει να τον επιστρέψει.

Με τον συμβολικό τίτλο «Σουέλ», λέξη που στη ναυτική γλώσσα σημαίνει το βουβό κύμα του ωκεανού, η προσμονή, η πίστη, η λησμονιά κινούν με τον ίδιο ρυθμό το εσωτερικό ταξίδι των ηρώων της ιστορίας,  και τις ημέρες και τις νύχτες μιας ζωής που κύλησε στην αποβάθρα της αναμονής.

Έρωτας που καθαγιάζει τα πάντα

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, το έργο «Σουέλ» παρουσιάζεται στο  Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χρήστος Παληγιαννόπουλος: «Το “Σουέλ” της Καρυστιάνη μάς μιλάει για τον απόλυτο έρωτα, τον χωρίς αναστολές και φραγμούς, που καθαγιάζει τα πάντα στη ζωή της Λίτσας Τσίχλη, κομμώτριας στην Ελευσίνα.  Δίνει νόημα στη ζωή της, την εξυψώνει, της δίνει δύναμη.

Η Ιωάννα χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό, καμιά φορά και μικροσκόπιο, για να αποκαλύψει στα μάτια μας το μέγεθος, το βάρος και το βάθος των πιο απλών, καθημερινών και ασήμαντων πραγμάτων, μόνο και μόνο για να μας ψιθυρίσει ότι αυτά υπάρχουν, ζουν και μας συντροφεύουν άδολα και χωρίς ιδιοτέλεια σε ώρες χαράς, αλλά και απόγνωσης ή μοναξιάς.

Ο λόγος της λιτός, καθημερινός και συχνά βαθύτατα ποιητικός. Με δυο λόγια, δίνει ήθος στα απλά και συνηθισμένα πράγματα και γεγονότα, ακόμα και σε μιαν άσπρη κουκιδίτσα πιτυρίδας στο σκούρο πουκάμισο του πατέρα της ηρωίδας. Το ελάχιστο και το μέγιστο».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Χρήστος Παληγιαννόπουλος, σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Ερμηνεία: Ελένη Καστάνη. Συμμετέχει ο Ηλίας Αδάμ.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14 – Πλάκα, τηλ.: 210 3222464, 210 3236732, ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή: 10.00 -  13.00 και 17.00 - 22.00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλλειμα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό – ομάδες - νεανικό κάτω των 25 ετών: 10 ευρώ.                                                                                            
 

Προτεινόμενα για εσάς