Πακιστάν: Οι σιίτες της Κουέτα συμφώνησαν να κηδεύσουν τους νεκρούς τους

Απομάκρυνση τοπικών αξιωματούχων από την πακιστανική κυβέρνηση
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 15:31
REUTERS/MOHAMMAD ISMAIL

Διαδηλώσεις οπαδών του σιιτικού ισλάμ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε ολόκληρο το Πακιστάν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φονικές εκρήξεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους στην πόλη Κουέτα.

A- A A+

Τέσσερις ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν, οι σιίτες μουσουλμάνοι της πόλης συμφώνησαν να κηδεύσουν τις σορούς των νεκρών της κοινότητάς τους.

Οι κηδείες καθυστέρησαν ως μία έμπρακτη διαμαρτυρία των σιιτών, οι οποίοι απαιτούν προστασία από πλευράς των αρχών.

Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης ανέλαβε η ριζοσπαστική σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ ε Τζανγκβί.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ράτζα Περβέζ Ασράφ είχε συνάντηση την Κυριακή με τους επικεφαλής των σιιτών διαδηλωτών.

Την ίδια ημέρα, με απόφαση της πακιστανικής κυβέρνησης, τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, επειδή «απέτυχαν να προστατεύσουν τους σιίτες».

Βασικά αιτήματα τους ήταν η απομάκρυνση της ηγεσίας της τοπικής κυβέρνησης και η αποστολή στρατιωτικών μονάδων για την προστασία τους.

Διαδηλώσεις οπαδών του σιιτικού ισλάμ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε ολόκληρο το Πακιστάν.

Το 2012 ήταν, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η αιματηρότερη χρονιά για τις σιιτικές κοινότητες του Πακιστάν στην καταγεγραμμένη τους ιστορία.

Στην πλέον πολύνεκρη από τις επιθέσεις, με στόχο ένα σφαιριστήριο,  ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το μηχανισμό του, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εξερράγη στο ίδιο σημείο και παγιδευμένο αυτοκίνητο, με συνολικό απολογισμό τους 86 νεκρούς.

Ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιρφάν Άλι, ο οποίος περιέθαλπε τους τραυματίες της πρώτης έκρηξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή