ΜΚΟ: «Τεράστια» ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 13:05
REUTERS/Ali Jarekji

Σύρες με τα παιδιά τους φτάνουν σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Μαφράγκ της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

A- A A+

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για «τεράστια» ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή λόγω των συγκρούσεων στη Συρία, κρούει η ανθρωπιστική οργάνωση Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee - IRC), υπογραμμίζοντας ότι οι βιασμοί είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αναγκάζουν τις Σύρες να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Καλεί για την ενίσχυση της εξωτερικής βοήθειας, καθώς 600.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, ενώ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η IRC χαρακτηρίζει επίσης «τρομερό» το εύρος των βιασμών και σεξουαλικής βίας, επισημαίνοντας ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της σύρραξης. Παράλληλα, οι πράξεις αυτές τελούνται συχνά μπροστά σε μέλη της οικογένειας.

«Στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησε η IRC στο Λίβανο και την Ιορδανία, οι γυναίκες από τη Συρία δήλωσε πως οι βιασμοί είναι ο βασικός λόγος που εγκατέλειψαν μαζί με τις οικογένειές τους την πατρίδα τους», επισημαίνει η οργάνωση που ζητεί να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

«Πολλές γυναίκες και κορίτσια δήλωσαν πως δέχτηκαν επιθέσεις δημόσια ή στα σπίτια τους, συνήθως από ένοπλους άντρες. Οι βιασμοί αυτοί, αρκετές φορές ομαδικοί, έγιναν μπροστά στα μάτια της οικογένειάς τους», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Οι γυναίκες που ρωτήθηκαν αποκάλυψαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Τα θύματα που επιβιώνουν των επιθέσεων αυτών σπάνια μιλούν, «εξαιτίας των κοινωνικών κανόνων και της ατίμωσης που φέρνει ο βιασμός στα θύματα και τις οικογένειές τους», διευκρινίζει η οργάνωση.

Οι γυναίκες αυτές στερούνται ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης και ζουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες στους καταυλισμού προσφύγων. Επίσης συχνά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τονίζει η οργάνωση.

Η IRC απευθύνει έκκληση για «επείγουσα αύξηση της βοήθειας από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία σίγουρα θα έχει μεγάλη διάρκεια».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή