Ο πρώην πρωθυπουργός της αριστεράς Μίλος Ζέμαν και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ θα βρεθούν αντιμέτωποι σε δεκαπέντε ημέρες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία.
Πρώην σοσιαλδημοκράτης και επικεφαλής της κυβέρνησης από το 1998 έως το 2002, ο Ζέμαν, 68 ετών, οπαδός της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», κέρδισε στον πρώτο γύρο με 24,21% των ψήφων ακολουθούμενος από τον επικεφαλής του κόμματος TOP 09, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, 75 ετών, ο οποίος συγκέντρωσε το 23,40%.
Και οι δύο θεωρούνται ευρωπαϊστές. Έτσι, περίπου 8,4 εκατομμύρια τσέχοι εκλογείς γυρίζουν σελίδα από τη δεκαετία του πολύ ευρωσκεπτικιστή αρχηγού του κράτους Βάτσλαβ Κλάους, η δεύτερη πενταετής θητεία του οποίου λήγει στις 7 Μαρτίου.
Οι πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής στις οποίες έφθασε το 61,13%, διεξάγονται στο φόντο μιας γενικής κατήφειας η οποία προκλήθηκε από την οικονομική ύφεση και το ποσοστό ανεργίας που φθάνει το 9,4%.
«Όπως στη Γαλλία, στην προεδρική μονομαχία αντιπαρατίθεται η αριστερά με τη δεξιά», δήλωσε ο Ζέμαν σε μια σύντομη δήλωση στον Τύπο.
Άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί στον αντίπαλό του, μέλος μιας κυβέρνησης της κεντροδεξιάς η οποία έχει γίνει ευπρόσβλητη λόγω της πολιτικής της λιτότητας και διαφόρων σκανδάλων διαφθοράς.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πετρ Νέτσας θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη την πέμπτη πρόταση μομφής αφότου ανέλαβε τον Ιούλιο του 2010.Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση που κατηγορεί τον Νέτσας ότι συνυπέγραψε μια αμφιλεγόμενη αμνηστία που εξέδωσε με διάταγμα την 1η Ιανουαρίου ο Κλάους και κρίνεται πολύ επιεικής από τους επικριτές του όσον αφορά πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά.
«Ο Μίλος Ζέμαν θα είναι ένας μεγάλος αντίπαλος. Αλλά εκπροσωπεί το παρελθόν», δήλωσε από την πλευρά του ο Σβάρτσενμπεργκ.
Οικονομολόγος, γνωστός για το δυναμικό λεξιλόγιό του, ο Ζέμαν αποτελεί μαζί με τον πρωτεργάτη της «Βελούδινης επανάστασης» του 1989 Βάτσλαβ Χάβελ και τον απερχόμενο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους το «τρίο» που έχει σημαδέψει την πορεία της χώρας μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων ο Ζέμαν απομακρύνθηκε, ωστόσο, από την πολιτική απολαμβάνοντας μια ειρηνική συνταξιοδότηση στην εξοχή.
«Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται νικητής. Αυτή η μονομαχία θα μείνει συναρπαστική μέχρι το τέλος», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας της Πράγας Dnes, Γίζι Κούμπικ, στη δημόσια τηλεόραση CT24.
Ο κεντρώος Γιαν Φίσερ, επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης το 2009-2010, που περιλαμβανόταν αρχικά ανάμεσα στα φαβορί για το δεύτερο γύρο, ήρθε τρίτος (16,35%).
«Δεν κρύβω ότι αισθάνομαι μια ορισμένη δόση απογοήτευσης. Δεν μπορώ να πω ακόμη αν θα υποστηρίξω κάποιον από τους υποψηφίους στο δεύτερο γύρο», είπε, επιβεβαιώνοντας τη φήμη ενός ανθρώπου που επιφυλάσσεται να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση έφθασαν ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) Γίζι Ντίνστμπιρ (16,12%) και ο Βλαντίμιρ Φραντς, ένας αντισυμβατικός συνθέτης και ζωγράφος που έχει κάνει τατουάζ σε ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα (6,84%).
Ο μεγάλος χαμένος του πρώτου γύρου είναι ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Πρέμισλ Ζόμποτκα. Εκπροσωπώντας το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ODS του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, συγκέντρωσε μόλις το 2,46% και ήρθε όγδοος ανάμεσα σε εννέα υποψηφίους, αφήνοντας στην τελευταία θέση την ευρωσκεπτικίστρια ευρωβουλευτή Γιάνα Μπομποσίκοβα.