Τσεχία: Ο Μίλος Ζέμαν νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 19:17
REUTERS/PETR JOSEK

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν, υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία μιλάει στα μμε στα γραφεία του κόμματος του στην Πράγα, έπειτα από τη νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

A- A A+

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Ο 68χρονος Ζέμαν, οικονομολόγος στο επάγγελμα, εξασφάλισε το 24,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 87% των εκλογικών περιφερειών.

Θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον συντηρητικό υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, που κέρδισε ένα ανέλπιστα ισχυρό 22%, εκτοπίζοντας τον Γιαν Φίσερο, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφεραν στη δεύτερη θέση.

Ο νέος πρόεδρος θα αντικαταστήσει τον ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, η τελευταία θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο. Πολλοί Τσέχοι, θυμωμένοι από μια παρατεταμένη ύφεση και ένα κύμα σκανδάλων πολιτικής διαπλοκής, επιζητούσαν μιαν αλλαγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή