Χρ. Σταϊκούρας: Επιτυχής η επαναγορά χρέους

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για δημοσιονομικά θέματα
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 16:12
UPD:16:19
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας (Α) και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας (Δ) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοθέτημα το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

A- A A+

«Εξαιρετικά επιτυχή» χαρακτήρισε τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοθέτημα το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε κατά την ομιλία του ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαναγοράς του χρέους, καταθέτοντας στοιχεία και τονίζοντας πως κρίνεται ως μια εξαιρετικά επιτυχής συναλλαγή για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, πως μέσω της διαδικασίας αγοράστηκε χρέος ύψους 31,9 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση χρέους 21,1 δισ., σε μια μέση τιμή 33,8% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, ώστε το εναπομείναν χρέος να επανέλθει εντός ορίων που το ΔΝΤ είχε ορίσει επαρκή προκειμένου να θεωρήσει το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο.

«Χάρη στην επαναγορά το ΔΝΤ συνέχισε τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανέφερε επίσης πως ο εθελοντικός χαρακτήρας της επαναγοράς διαφύλαξε τα αποθεματικά των ταμείων και περίπου διπλασίασε την παρούσα αξία των ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες ομολογιούχους ύστερα από το PSI

Η απόδοση των εναπομεινάντων ελληνικών ομολόγων, πρόσθεσε, έπεσε από το 15-17% προ επαναγοράς σε 9-10% τώρα, φέρνοντας πλησιέστερα τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στην απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές και καθιστώντας τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ελκυστικότερες είτε με τη μορφή ιδιωτικοποιήσεων, είτε με την μορφή απευθείας επενδύσεων.

Χάρη στην επαναγορά το ΔΝΤ συνέχισε τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Η ταχύτητα, η ακρίβεια και ο επαγγελματισμός με τον οποίο διαπράχθηκε η συναλλαγή και το επιτυχές της αποτέλεσμα ενίσχυσε την αξιοπιστία της ελληνικής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Παρατήρησε ακόμη πως η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της συναλλαγής ήταν χαμηλή με όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς. «Πράγματι το σύστημα αμοιβής των διαχειριστών της συναλλαγής, όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική, ήταν διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αμοιβή να εξαρτάται από την επιτυχία της συναλλαγής», ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, η αμοιβή αυξάνει κλιμακωτά όσο το ποσό των επαναγορασθέντων τίτλων αυξάνει. Τελικώς, η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω έφτασε στα 9,815,929.12 συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων. Το ποσό αυτό εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν αντιπροσωπεύει προμήθεια 0,030%. Επίσης το κόστος παροχής των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης υπολογίζεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης και το βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται. Το ποσό που έχει τιμολογηθεί και σταλεί για πληρωμή έως τώρα για νομικές υπηρεσίες είναι 292,459.53 ευρώ.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για δημοσιονομικά θέματα

Σημειώνεται ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοθέτημα, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι αναγκαίες για την συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών του Μηχανισμού Στήριξης και την εκταμίευση της δόσης», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία τους κατεπείγοντος, πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι καταψήφισαν δηλώνοντας - δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νότη Μαριά - ότι παρέμειναν προκειμένου να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να μην μπορεί να εφαρμοστεί έτσι το άρθρο 108 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι νομοσχέδια που γίνονται ομόφωνα δεκτά ψηφίζονται από τη Βουλή χωρίς συζήτηση.

«Τη Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, εάν δεν υπήρχε η αρνητική ψήφος των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή θα ψηφίζονταν χωρίς συζήτηση» είπε ο κ. Μαριάς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα συγκροτημένο και συνεκτικό πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών που θα συμβάλλει στο νοικοκύρεμα του κράτους και των οικονομικών του.

Αιτιολογώντας την ανάγκη να ψηφιστεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα τα οποία προκύπτουν ως υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η ψήφισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση.

Επισήμανε ακόμη ότι ναι μεν είναι κατεπείγον, όχι όμως και άγνωστο νομοσχέδιο, καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή